• Официално Австралия и Нова Зеландия започват търговски преговори с Великобритания

    Официално Австралия и Нова Зеландия започват търговски преговори с Великобритания

    Британският премиер Борис Джонсън приветства началото на официалните разговори, които следват обета му да търси либерални търговски споразумения след Брекзит с държави извън ЕС, включително САЩ и Япония.

    Официално Австралия и Нова Зеландия започват търговски преговори с Великобритания

    Австралия и Нова Зеландия започнаха официално преговори за споразумения за свободна търговия с Великобритания, четири месеца след излизането й от Европейския съюз.

    Австралийският министър на търговията Саймън Бирмингам заяви в сряда, че страната работи по евентуална търговска сделка с Великобритания от 2016 г. "Брекзит сега предлага нови възможности за нашите две държави", заяви Бирмингам пред репортери в Националния прес-клуб в Канбера.

    „Това споразумение ще подкрепи бъдещите икономически отношения между нашите две страни и ще изпрати силен сигнал за взаимната ни подкрепа за свободната търговия, която ще бъде в свят след Covid-19“.

    Британският премиер Борис Джонсън приветства началото на официални разговори, които следват обета му да търси либерални търговски споразумения след Брекзит с държави извън ЕС, включително САЩ и Япония.

    Джонсън заяви, че търговска сделка с Австралия ще сближи двете държави "повече от всякога".

    "Помислете за потенциала, който имаме. Искам свят, в който ние ви изпращаме Marmite, вие ни изпращате Vegemite", пошегува се Джонсън във видео съобщение.

    Великобритания е седмият по големина търговски партньор в Австралия, като двустранната търговия се оценява на 30,3 милиарда австралийски долара (20,8 милиарда щатски долара) от 2018 до 2019 година.

    Той е и вторият по големина източник на общи чуждестранни инвестиции в Австралия, оценен на 127 милиарда долара през 2019 г.

    Новозеландският министър на търговията Дейвид Паркър заяви, че страната му е доволна, че е сред първите, които преговарят за търговията с Великобритания след Brexit, като я нарече "един от най-старите ни приятели".

    Докато обяви официалния старт на преговорите за свободна търговия, Паркър заяви, че се надява това да отвори възможности за регионалните общности, за местното население - маорите, както и малкия и средния бизнес.

    Великобритания е шестият по големина търговски партньор на Нова Зеландия, като двустранната търговия наброява почти 6 милиарда новозеландски долара (3,8 милиарда щатски долара) през 2019 г.

    И Нова Зеландия, и Австралия заявиха, че се надяват да приключат търговската сделка с Великобритания възможно най-скоро.

    Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, след като малко мнозинство гласува за излизане от Европейския съюз на референдум през 2016 г.

    Първият кръг от преговори между Австралия и Великобритания ще се проведе на 29 юни, докато първият кръг от преговори между Нова Зеландия и Великобритания се очаква да се проведе от средата на юли.

    Най-добрият търговски партньор на Австралия и Нова Зеландия е Китай.

    През 2019 г. австралийският износ за Китай е на стойност почти 150 милиарда австралийски долара, докато износът за Нова Зеландия е на стойност близо 18 милиарда новозеландски долара.

    През последните месеци Пекин и Канбера бяха замесени в търговски и политически спорове, след като Китай наложи мита върху австралийския ечемик, забрани износа на говеждо месо и призовава студентите си да не посещават Австралия за техните изследвания.

    В момента Австралия също преговаря за сделка за свободна търговия със своя трети по големина експортен пазар - Европейския съюз. Бирмингам заяви, че британските преговори няма да повлияят на разговорите с Брюксел.

    "Да, ЕС е много по-голям пазар и, независимо от Brexit, той си остава много по-голям пазар", каза той. "Но това не означава, че Обединеното кралство не е значим пазар ... който предоставя значителни възможности за нас."

    Китай Нова Зеландия Австралия Brexit търговски преговори Обединеното кралство Европейския съюз

    Оценка на новината

    0