• Живот на батерии

    Живот на батерии

    Амбицията на Мъск е да създаде iPhone на автомобилите

    Живот на батерии

    Илон Мъск притежава може би най-вълнуващото портфолио от бизнеси на планетата.
    Той е едновременно изобретател, бизнес магнат, инвеститор и … милиардер.
    Роден е на 28 юни 1971 г. в Претория, Република Южна Африка. Още от ранна възраст проявява интерес към технологиите.

                Тесла – мечтаната кола на Америка

    Тесла се определя като ветеран сред производителите на електромобили. През 2019г. печели наградата за мечтана кола, като изпреварва марките „Corvette“ и „Mustang“.

                Илон Мъск има за цел да революционизира технологията на батериите. Вероятно вече сте заинтересовани от потенциала на електрическите автомобили. Но може би имате и обичайните притеснения относно действителното купуване на такъв: цената, асортимента, това къде ще заредите и колко дълго ще останете там.

    И все пак пазарът със сигурност смята, че те са бъдещето. Просто погледнете цената на акцията на Tesla. Миналата седмица за кратко изпревари Toyota и се превърна в най-ценната автомобилна фирма в света, въпреки че японският гигант продаде 30 пъти повече превозни средства миналата година. Една от причините е, че Илон Мъск дразни инвеститорите и съперниците си с обещанието да организира "ден на батерията" скоро, на който ще обяви поредица от напредъци в областта на батериите.

    Е, автомобилите не са единственият огромен пазар за нови батерии. Гигантските батерии, свързани към нашите електрически мрежи, също ще заемат централно място в голямата революция за възобновяема енергия.

    Батерия с милиони мили

    Амбицията на Мъск е да създаде iPhone на автомобилите - задължително купуван продукт, който революционизира опитът ни в шофирането, като същевременно му носи голяма печалба. Точно това ще ни накара да изхвърлим старите си дизелови и бензинови коли.

    „Влизаме в почти експоненциална фаза на растеж“, казва проф. Пол Ширинг. Той е експерт по нововъзникващите технологии на батериите в University College London. Предвижда електрическите превозни средства сами да задвижват европейското потребление на батерии през 10 години.

    Но има и нещо много по-голямо: климатичните промени. Ако по-евтините и по-добри батерии позволяват бързо преминаване към електрически превозни средства, и ни дават възобновяема енергия независимо от времето, тогава очевидно те ще бъдат централни в усилията за декарбонизиране на нашата икономика.

    Някои по - интересни факти от живота на Илон Мъск

    • На 12-годишна възраст продава кодa на видеоиграта “Blastar”, който сам е програмирал, за 500 долара.
    • През 1995 г. Мъск, заедно със своя брат, създава Zip2 - софтуер компания за уеб разработки.
    • Измисля концепцията за SolarCity (Слънчев град). SolarCity е вторият по големина доставчик на системи за слънчева енергия в САЩ.
    • Основател е на Hyperloop - хипотетична свръхзвукова въздушна машина за пътуване, която се очаква да бъде по бърза и от … самолет.
    • Понастоящем е Изпълнителен директор на Tesla Motors. Неговата заплата е … 1 долар.
    • През септември 2009 г. Falcon 1 (по дизайн на Мъск) става първата частно финансирана ракета с течно гориво, която извежда сателит в орбита.
    • Космическата компания на Илон Мъск – SpaceX, е първата частна организация, извела хора в откритото пространство.

    SpaceX

    Наскоро човечеството отбеляза поредният невиждан успех. Компанията „Space X”  успя да изстреля двама астронавти към Международната космическа станция.

    Част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата, са и двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев.

    SpaceX планира да използва наследника на Falcon 9 и Falcon Heavy - Starship, за изстрелване на преселници на Марс още в средата на 2020-та, както и полет около Луната през 2023 г.

    Неколкократно в свои интервюта, Мъск твърди, че човечеството се намира в зората на нова ера на космическо откривателство.

    “За мен бъдещето на човечеството може да се развие в две посоки: или ще станем междупланетарен вид, или ще си останем ограничени на една планета и в крайна сметка ще изчезнем”, споделя визионерът милиардер.

    компанията "Tesla" Tesla SpaceX Илон Мъск elon musk

    Оценка на новината

    5.00