• Аржентина удължава преговорите за преструктуриране на външния си дълг

    Аржентина удължава преговорите за преструктуриране на външния си дълг

    Аржентина заяви, че е постигнала обща позиция със своите кредитори.

    Аржентина удължава преговорите за преструктуриране на външния си дълг

    Аржентина отново ще удължи крайния срок за преговорите си за преструктуриране на 65 милиарда долара външен дълг, този път с повече от месец, съобщи правителството в петък.

    Отлагането до 24 юли е пето поред, след като правителството на президента Алберто Фернандес започна преговори с кредитори преди около два месеца. Предишният срок трябваше да изтече в петък.
    "Аржентина и нейните съветници възнамеряват да се възползват от това удължаванее, за да продължат дискусиите и да позволят на инвеститорите да продължат да допринасят за успешното преструктуриране на дълга", се казва в изявлението на правителството.

    Аржентина заяви, че е постигнала обща позиция със своите кредитори. Разговорите, които се фокусират върху процентите на възстановяване на чуждестранните облигационери, все пак се съобщават, че са достигнали безизходица през последните дни.

    Южноамериканската страна вече е просрочила дълг за около 500 милиона долара през май. Неспазването на споразумение за възстановяване на дълга може да заплаши държавата с фалит.

    Правителството подчертава, че сделката за преструктуриране би трябвало да бъде устойчива за Аржентина, която беше в дълбока финансова криза още преди удара на Covid-19.

    Инфлацията се движи на повече от 50 на сто, а Международният валутен фонд очаква икономиката да се свие с 5,7 на сто тази година. Коефициентът на бедност е над 35 на сто.

    фалит Аржентина дълг Covid-19 Международният валутен фонд кредитор

    Оценка на новината

    0