• САЩ спират издаването на зелени карти

    САЩ спират издаването на зелени карти

    Няма да се издават документи и на неземеделските сезонни работници, визи за обмен на студенти и такива за мениджърски позиции.

    САЩ спират издаването на зелени карти

    Съединените щати няма да издават зелени карти до края на година, замразява се и издаването на редица работни визи. Решението на администрацията на президента Доналд Тръмп, е мотивирано не толкова с борбата срещу коронавируса, колкото с цел да подпомагане на американската икономика.

    Смята се, че мярката ще освободи 525 хиляди работни места, които биха могли да бъдат заети приоритетно от американски граждани.Забраната засяга визите за квалифицирани работници, каквито обикновено наемат големите технологични компании от Силициевата долина.

    Няма да се издават документи и на неземеделските сезонни работници, визи за обмен на студенти и такива за мениджърски позиции.

    Решението на Белия дом няма да засегне хората, които вече се намират в Съединените щати.

    Предприятията, включително големите технологични компании (Amazon, Google, Tata, Microsoft, Facebook, IBM, Apple и Intel) и Търговската камара на САЩ, заявиха, че спирането на визите ще затрудни икономическото възстановяване след щетите, нанесени от пандемията. Критиците на мярката твърдят, че Тръмп използва коронакризата, за да постигне дългогодишната си цел да ограничи имиграцията. Непосредствените ефекти на заповедта вероятно ще бъдат ограничени, тъй като американските консулства по света остават затворени за повечето рутинни обработки на визи.

    Според данни на Reuters най-много визи H-1B през 2019 г. са използвани от Amazon, Google, Tata, Microsoft, Facebook, IBM, Apple и Intel.

    Тръмп се кандидатира за преизбиране на 3 ноември и направи своята твърда имиграционна позиция централна стъпка пред избирателите, въпреки че коронавирусът, колебливата икономика и протестите в цялата страна са засенчили този въпрос.

    Сара Пиърс, политически анализатор от базирания във Вашингтон институт за миграционна политика, изчисли, че новото решение ще блокира 219 хил. чуждестранни работници до края на годината. „Това въвежда повече хаос във вече хаотична ситуация за много американски компании“, коментира тя.

    През април в пика на разпространението на вируса Тръмп блокира имиграцията за 60 дни, за да „защити вече ощетените и безработни американци от конкуренцията за оскъдните работни места“. Разпоредбата изтича този уикенд. Нейните измерения обаче бяха по-леки, а изключенията тогава важаха за всички медицински лица. Сега временната забрана за имиграцията е удължена с още 180 дни.

     

    Доналд Тръмп визи Белия дом Силициевата долина зелена карта

    Оценка на новината

    0