• Джонсън поема ангажимент за възраждане на Великобритания

    Джонсън поема ангажимент за възраждане на Великобритания

    Джонсън заяви, че иска да помогне на страната да се справи с очакваното тежко икономическо въздействие от пандемията на коронавирус и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

    Джонсън поема ангажимент за възраждане на Великобритания

    Премиерът Борис Джонсън обеща във вторник да предвиди 5 милиарда паунда (6,15 милиарда долара) за инфраструктурни проекти и да стартира програма за строителство на стойност 12 милиарда лири за стартиране на икономическото възстановяване на Великобритания.

    Джонсън заяви, че иска да помогне на страната да се справи с очакваното тежко икономическо въздействие от пандемията на коронавирус и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

    Програмата за разходите също така "ще се справи с големите нерешени предизвикателства на страната през последните три десетилетия", каза той предварително откъси от реч по-късно във вторник.

    "За тази цел ще изграждаме, изграждаме, изграждаме", каза Джонсън.

    Планът включва допълнителни 1 милиард паунда за строителство на училища през следващите две години; 1,5 милиарда паунда за поддръжка на болници и друга здравна инфраструктура; плюс разходи за съдилища, затвори, пътища, мостове и магистрали.

    "Ако заедно изпълним този план, тогава заедно ще изградим своя път към здравето", каза Джонсън. "Ние не просто ще отскочим назад, а ще отскочим напред - по-силни и по-добри и по-обединени от всякога."

    Джонсън не каза как правителството ще финансира новите програми, които се планират да бъдат за период от една до 10 години.

    Той изключи всяка „наказателна атака върху създателите на богатство“.

    Депутатът от опозиционния труд Дейвид Лами заяви, че Джонсън показа в речта си, че е „премиер, напълно не наясно с мащаба на икономическите предизвикателства, пред които сме изправени“.

    Лами цитира прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), че Великобритания ще претърпи най-лошия икономически спад от пандемията сред развитите страни.

    Каролин Феърбайрн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), предпазливо приветства обещанията на Джонсън, но заяви, че предприятията се нуждаят от повече помощ от правителството.

    Джонсън заяви, че очаква "огромни икономически разходи" от пандемията, което ще доведе до "далеч по-голямо предизвикателство" от финансовата криза през 2008 г.

    "Сега ще изградим основите на бъдещия просперитет, за да превърнем тази държава - Великобритания, която е напълно независима и самоуправляваща се за първи път от 45 години - най-привлекателното място за живеене и инвестиране и създаване на компания", той каза, като се позовава на излизане от Великобритания от Европейския съюз.

    Великобритания Борис Джонсън Европейския съюз пандеми

    Оценка на новината

    5.00