• Apple в списъка на Федералния резерв за обратно изкупуване

    Apple в списъка на Федералния резерв за обратно изкупуване

    Не е нужно много въображение, за да се забележи, че Федералния резерв поддържа цената на акциите на Apple Inc.

    Apple в списъка на Федералния резерв за обратно изкупуване

    Механизмът за корпоративен кредит за вторичен пазар на централната банка наскоро публикува подробности за своя „Индекс на широкия пазар“. Той е своеобразна пътна карта за закупуването на отделни облигации, след като се променят някои от правилата, за да се избегне принуждаването на емитентите да удостоверяват, че са в съответствие с приетия Закон „CARES“.

    Не е нужно много въображение, за да се забележи, че Федералния резерв поддържа цената на акциите на Apple Inc. На пръв поглед се открояват няколко неща. Първо, има шест автомобилни компании, като дъщерните дружества на японската Toyota Motor Corp. и германските Volkswagen AG и Daimler AG - трите най-големи емитенти като цяло. На четвърто място е AT&T Inc. - най-големият нефинансов кредитополучател, дължим в не малка част от поглъщането на $ 85.4 милиарда от Time Warner Inc.

    Тогава се появява и Apple Inc. Това е най-голямата американска компания по пазарна капитализация в размер на 1,57 трилиона долара, ограничавайки Microsoft Corp. и Amazon.com Inc. Нейните акции лесно се възстановиха от продажбата, причинена от пандемията на коронавирус, достигайки 24% до 2020 г. Да, Apple има дълг за около 100 милиарда долара, но е известна и с това, че има едни от най-големите парични запаси в света. Толкова големи, че компанията може да изплати всичките си задължения и да остане с около 83 милиарда долара.

    С толкова пари, това естествено повдига въпроса: Защо Apple заема първото място по дълг?

    Във всяка от последните три продажби на Apple, през ноември 2017 г., септември 2019 г. и май 2020г., компанията заяви, че ще използва постъпленията поне отчасти за изкупуване на обикновени акции и изплащане на дивиденти по програмата, за да върне капитала на акционерите. Общо компанията е отпуснала повече от 200 милиарда долара от началото на 2018 г.

    Apple има вторият най-висок кредитен рейтинг на инвестициите от Moody's Investors Service и S&P Global Ratings, което му позволява да емитира 2,5 милиарда долара 30-годишни облигации през май, които дават едва 2,72%. Тригодишният му дълг в размер на 2 милиарда долара, в рамките на падежа на Фед, се очаква да доведе до по-малко от 0,85%.

    Лука Маестри, главният финансов директор на Apple, заяви по време на призива за печалби през последното тримесечие, че компанията има над 90 милиарда долара разрешение за обратно изкупуване на акции, добавяйки, че планира да продължи същата политика за разпределение на капитала напред.

    Goldman Sachs Group Inc. изчисли, че акционерните компании в САЩ са закупили около 700 милиарда долара през 2019 г., което ще ги направи най-големият нетен купувач на акции.

    Председателят на ФЕД - Джером Пауъл, последователно поставя въпроси относно своя механизъм за вторичен пазар в контекста на подкрепа за пълния мандат на централната банка. Работниците са „предвидените бенефициенти на всички наши програми“, каза той в изслушване миналия месец. Възможно е американците „да са в състояние да запазят работата си, защото компаниите могат да се финансират сами“.

    Маневрата му за създаване на облигации с широки пазарни индекси заобикаля изискването на Закона „CARES“, че всяка компания трябва да има „значителни операции със седалище в Съединените щати“. Вместо да се фокусира върху американския работник, заявената цел е „подпомагане на ликвидността на пазара за корпоративния дълг“ и, като допълнение, намаляване на разходите по заеми за кредитоспособни фирми. Така че има всяка причина да очакваме, че Apple може и ще емитира облигации в близко бъдеще с още по-евтин курс, за да финансира обратно изкупуване на акции и дивиденти. Това от своя страна най-вероятно би подкрепило цените на акциите.

    Президентът Доналд Тръмп, който използва фондовата борса като барометър на икономическата си политика, сигнализира, че предпочита капиталовите проекти пред т.нар. обратно изкупуване. На 20 март, малко преди индексът S&P 500 да падне до най-ниското си ниво от продажбата на Covid-19, той се оплака, че компаниите използват спестените пари от намалението на данъка през 2017 г. за изкупуване на акции, а не за изграждане на фабрики. Тогава той заяви, че ще подкрепи забраната за обратно изкупуване на компании, които получават държавна помощ.

    Apple акции Федерален резерв облигации обратно изкупуване

    Оценка на новината

    0