• Уорън Бъфет дари 2,9 милиарда долара на Фондация „Гейтс“

    Уорън Бъфет дари 2,9 милиарда долара на Фондация „Гейтс“

    Това повиши даренията му за благотворителни организации до над 37,4 милиарда долара.

    Уорън Бъфет дари 2,9 милиарда долара на Фондация „Гейтс“

    Уорън Бъфет е дарил около 2,9 милиарда долара акции на Berkshire Hathaway за четири семейни благотворителни организации на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

    В изявление в сряда, Berkshire заяви, че 15-тото годишно дарение на Бъфет включва 15,97 милиона акции от клас "В" на Berkshire.

    Това повиши даренията му за благотворителните организации до над 37,4 милиарда долара, след като Бъфет, който на 30 август навърши 90 години, започна да раздава акциите си в Berkshire през 2006 г.

    Четири пети от даренията отиват за Фондация „Гейтс“. Останалото е за Фондация „Сюзън Томпсън Бъфет“, кръстена на покойната първа съпруга на Бъфет, и благотворителните организации, ръководени от децата му Хауърд, Сюзън и Питър: Фондация „Хауърд Г. Бъфет“, Фондация „Шерууд“ и Фондация „NoVo“.

    Най-голямото дарение на Бъфет беше на стойност 3,61 млрд. долара през 2019 г., когато цената на акциите на Berkshire беше по-висока.

    Въпреки че Бъфет е дарил 48% от акциите си в Berkshire, той все още притежава 15,5% от конгломерата, базиран в Небраска, и контролира 31% от правото на глас.

    Списание Forbes обяви във вторник, че Бъфет “струва” 71,4 млрд. долара, като се нарежда на седмо място в световен мащаб. Основателят на Amazon.com Inc - Джеф Безос, се класира на първо място със 178,1 млрд. долара, а втори е съоснователят на Microsoft Corp - Бил Гейтс.

    Запасите на Berkshire значително изостават на пазара през 2019 г. и 2020 г.. Това е отчасти, защото Бъфет не е намерил атрактивни големи придобивки и възможности за финансиране на конгломерата си на стойност 440 милиарда долара, дори по време на пандемията на коронавирус.

    Bershire притежава повече от 90 фирми, в това число железопътната линия на BNSF, застрохователната компания Geico и тази на сладоледа Dairy Queen.

    Освен това притежава десетки акции, включително над 93 милиарда щатски долара в Apple Inc., въз основа на нормативни документи.

    Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" Уорън Бъфет дарение фондации благотворителни организации

    Оценка на новината

    0