• Световната търговска организация пред избора на нов лидер

    Световната търговска организация пред избора на нов лидер

    Настоящият генерален директор заяви, че ще напусне СТО една година преди да изтече мандатът му

    Световната търговска организация пред избора на нов лидер

    Базираната в Женева организация е създадена през 1995 г. и разширява правилата за световна търговия. Критиците обаче твърдят, че тя не е успяла да се развие от създаването си.

    Независимо кой поема властта, анализаторите смятат, че организацията трябва да си възвърне доверието във време, когато международната търговия не е приоритет за много страни.

     

    Кандидатите имат желание да поемат ръководството на Световната търговска организация във време, когато институцията преминава през дълбока криза.

    Настоящият генерален директор Рикардо Азеведо от Бразилия заяви, че ще напусне Световната търговска организация на 31 август - една година преди да изтече мандатът му. Азеведо посочи личните причини за напускането си, но също така каза, че би било добре организацията да има различен лидер, който да се изправи пред „новите реалности след Ковид“.

    Промяната се случва и във време, когато мнозина поставят под въпрос бъдещето на СТО като застъпник за международната търговия.
    Кандидатите:

    Исус Сеад Кури, Мексико:

    Икономист, който работи в министерството на външните работи на Мексико от 2018 г., Кури беше главният преговарящ на страната за търговското споразумение на САЩ, Мексико и Канада, известно като USMCA.

    Нгози Оконджо-Ивеала, Нигерия:

    Кандидатът от Нигерия е световен експерт по финансите, който е бил министър на финансите на страната на два пъти. Оконджо-Ивеала е обявена за един от „осемте борци за борба с корупцията, които вдъхновяват” през 2019 г. от Transparency International, а през 2014 г. сп. Time заяви, че е сред 100-те най-влиятелни хора в света.

    Абдел-Хамид Мамду, Египет:

    Мамду работи като консултант от 2017 г., но преди това е работил в СТО. Той беше директор на отдела за търговия с услуги и инвестиции на институцията между 2001 и 2017 г.

    Тудор Уляновски, Молдова:

    Уляновски е бил министър на външните работи на Молдова между 2018 и 2019 г. и е дипломат от 15 години.

    Йо Мюн Хе, Република Корея:

    Министърът на търговията за Корея, Мюн Хе беше първата жена, получила работа и заемаше различни длъжности, които обхващат една и съща област. Още през 1995 г. тя отговаряше за въпросите на СТО в корейското министерство на търговията.

    Амина К. Мохамед, Кения:

    Мохамед служи като министър на външните работи и международната търговия на Кения между 2013 и 2018 г. В тази роля тя председателства министерската конференция на СТО през 2015 г. в Найроби - първата африканка, която ръководи най-високия форум на СТО.

    Мохамед Мазиад Ал Тувайри, Кралство Саудитска Арабия:

    В момента той е министър, който съветва кралския съд по международни и местни икономически стратегически въпроси в Саудитска Арабия. Преди да стане министър, той е работил в банковото дело.

    Лиъм Фокс, Обединеното кралство:

    Фокс е бивш държавен секретар на САЩ по въпросите на международната търговия, а понастоящем депутат в парламента на САЩ. Той подкрепя актуализирането и реформирането на СТО.

    Независимо кой ще поеме ръководител на СТО, анализаторите смятат, че организацията трябва да си възвърне доверието във време, когато международната търговия не е приоритет за много икономики.

    Жизненоважното предизвикателство ще бъде да задържите големите играчи на борда, като същевременно защитавате логиката на многостранността“, казва Джанмарко Оттавиано, професор по икономика в Лондонското училище по икономика пред CNBC.

    СТО беше изплашена от решението на САЩ през декември да блокира назначаването на двама нови членове в апелативния орган. Този ход означава, че оттогава СТО не е в състояние да реши нови търговски спорове между страните членки.

     

    лидер Търговия Криза Ковид – 19 Световната търговска организация

    Оценка на новината

    5.00