• Китайските държавни фондове изпращат ясни сигнали до инвеститорите

    Китайските държавни фондове изпращат ясни сигнали до инвеститорите

    China Economic Times предупреждава за опасностите от "лудия“ пазар.

    Китайските държавни фондове изпращат ясни сигнали до инвеститорите

    Китайските акции добавиха стойност около 1 трилион долара тази седмица, далеч надминавайки печалбите на всеки друг пазар в световен мащаб. Оборотът се покачи, а платформите за онлайн търговия се надпреварват с търсенето.

    В петък държавният China Economic Times предупреди за опасностите от "лудия“ пазар, докато Caixin съобщи, че регулаторите са поискали от дружествата за взаимен фонд да ограничат размера на новите продукти.

    Търговците заявиха, че тези стъпки представляват предупреждение, че бумът на капиталовите активи в страната прекалено бързо е отишъл твърде далеч.

    „Сигналът не може да бъде по-ясен - акциите просто са станали прекалено “горещи”, за да се харесат регулаторите“, каза Ниу Чунбао, мениджър на фонда в Shanghai Wanji Asset Management Co. „Леко потапяне може да успокои настроенията."

    Индексът SSE 50 на най-големите акции в Шанхай завърши деня с 2,6% по-ниско.

    Ефектът от богатството може да помогне за съживяване на смазаното от коровируса потребителско търсене, а по-високите цени на акциите ще улеснят задлъжнелите компании да се финансират. Оптимизмът на инвеститорите се е разлял и в Хонконг, като спомага за облекчаване на безпокойството, че поради затягащото се политическо захващане, Китай ще прекрати статута си на финансов център.

    Властите обаче искат да избегнат повторение на 2015г., когато Пекин преживя срив, който  разруши репутацията му на компетентно икономическо управление и причини загуби на милиони индивидуални инвеститори.

    Китайският национален съвет за социално осигуряване заяви, че възнамерява да продаде дял от 2% в Народното застрахователно дружество (група) на China Ltd. (314 милиарда долара) в активи,

    Националният фонд за инвестиции за интегрални схеми - далеч по-малък държавен полупроводников фонд, насочен към насърчаване на домашните производители на чипове в Китай - обяви планове за зареждане на акции в три фирми.

    Производителите на текстил Wuxi Taiji Industry Co., Shenzhen Goodix Technology Co. и Peking BDStar Navigation Co. паднаха с 3,8%.

    Китайският регулатор на ценни книжа предприе конкретни стъпки, за да ограничи спекулативното поведение, като публикува списък с 258 платформи за незаконно финансиране

    Китай акции Шанхай регулатор

    Оценка на новината

    0