• Австралия иска да привлече „сериозно талантливи“ хора, които напускат Хонконг, казва министърът

    Австралия иска да привлече „сериозно талантливи“ хора, които напускат Хонконг, казва министърът

    Канбера ще предлага помощ на хората, които искат да се измъкнат от Хонконг, след прилагането на новия закон за националната сигурност на 30 юни

    Австралия иска да привлече „сериозно талантливи“ хора, които напускат Хонконг, казва министърът

    Австралия е „специално насочена“ към студенти и силно талантливи личности от Хонконг, които ще могат да допринесат за нейната икономика, заяви министър пред CNBC тази седмица.
    Австралия е имигрантска държава и непрекъснато гоним таланти от цял ​​свят“ каза Алън Тъдж- министърът по имиграционните въпроси пред „Capital Connection“ на CNBC във вторник.

    Страната обяви миналата седмица, че „квалифицирани и завършили притежатели на виза“ ще бъдат с удължат визи с пет години и в края на този период ще имат „път към постоянно пребиваване“.

    Хонконг е бивша британска колония, която беше върната на китайско управление през 1997 г., но територията получава повече свободи от другите градове на континента. Хонконг има до голяма степен отделна икономическа и правна система и има разрешени ограничени избирателни права.

    След месеци на протести в града, китайското централно правителство въведе нов закон миналия месец, насочен към забрана подриване на държавната власт, терористични дейности и чуждестранната намеса. Критиците обаче се опасяват, че законът може да посегне на свободите на Хонконг.

    Обстоятелствата се промениха“ и някои ще „търсят да поле за изява другаде“, каза Тудж. Той каза, че решението да предложи пътеки за постоянно пребиваване на хонконгчани е „съвместимо“ с това, което винаги прави страната му.

    Отделно Австралия миналата седмица също призова своите граждани да не пътуват до Хонконг и прекрати договора за екстрадиция с града. Пекин нарече тези стъпки „груба намеса във вътрешните работи на Китай“.

    Привличане на таланти и бизнес
    Австралия премина в рецесия и Тудж заяви, че това е една от причините да иска да привлече квалифицирани работници. Той отбеляза, че рецесията е "опустошителна" за стотици хиляди хора, които са безработни, и каза, че "абсолютният фокус" на правителството е отново да расте икономиката и да върне хората на работа. „Отчасти именно това е нашето посегателство към супер таланта в Хонконг и на други места“, каза Тудж пред CNBC. Той също така каза: „Ще бъдем насочени конкретно към студентите и наистина сериозно талантливите хора в Хонконг, които, ако желаете, ще могат да допринесат за икономиката тук.“ Австралия също иска да привлече компании, които искат да преместят регионалното си седалище от Хонконг.

    Тудж заяви, че медиите, финансовите услуги и консултантските фирми са посочили, че търсят преместване на операции, а Австралия иска да направи привлекателно за тях да създадат магазин в градовете си.

    Предлагането на визи е един от факторите, защото гарантира, че критичният персонал на компанията може да се премести в Австралия и да има път към постоянно пребиваване и гражданство, каза той.
    Що се отнася до високите корпоративни данъци, които биха могли да възпират фирмите, Тъдж каза, че „бутикови финансови споразумения“ могат да се предлагат на отделните предприятия. Данъчните ставки за компании в Австралия достигат до 30%, в сравнение с 16,5% в Хонконг.

    Huileng Tan и Yen Nee Lee от CNBC допринесоха за този доклад.

    работа Австралия имиграция Хонко Алън Тъдж

    Оценка на новината

    5.00