• Apple спечели данъчната битка с ЕС

    Apple спечели данъчната битка с ЕС

    През август 2016 г. Комисията заключи, че ирландското правителство предоставя незаконни обезщетения на Apple и му нареди да възстанови 13 милиарда евро неплатени данъци.

    Apple спечели данъчната битка с ЕС

    Apple спечели забележително съдебно дело в сряда срещу Европейската комисия заради спор за 13 милиарда евро (14,9 милиарда долара) ирландски данъци.

    Общият съд на ЕС реши, че Комисията не е успяла да докаже, че ирландското правителство е предоставило на американския технически гигант данъчно предимство. През август 2016 г. Комисията заключи, че ирландското правителство предоставя незаконни обезщетения на Apple и му нареди да възстанови 13 милиарда евро неплатени данъци.

    По онова време Комисията заяви, че Ирландия е позволила на Apple да плаща „значително по-малко данък в сравнение с други предприятия за много години“, което означава, че американската фирма е плащала ефективна ставка на корпоративния данък от 1% върху европейските си печалби през 2003 г., които паднаха до 0,005% през 2014 г.

    Ирландското правителство и Apple решиха да обжалват решението на Комисията, а компанията определи заповедта за връщане на данъци като „противоречива на реалността и здравия разум“.

    Ирландия, Apple и Европейската комисия имат два месеца да решат дали да обжалват последното решение пред Съда на ЕС.

    В отговор на решението на съда ирландското правителство заяви, че винаги е било ясно „че не е предвидено специално третиране на двете компании на Apple и че „правилната сума на ирландския данък е начислена данъчно облагане в съответствие с нормалните ирландски правила за данъчно облагане."

    Европейската комисия заяви в изявление, че „ще продължи да разглежда агресивни мерки за данъчно планиране съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, за да прецени дали те водят до незаконна държавна помощ“. Той добави, че „внимателно ще проучи преценката и ще разгледа възможните следващи стъпки“.

    Apple благодари на Общия съд на ЕС за отделеното време и правилно боравене с фактите. 

    Този случай може да повлияе на начина, по който брюкселската институция се занимава с други компании по въпросите на данъчното облагане. Данъчното облагане играе още по-важна роля вследствие на кризата на Covid-19. Тъй като много правителства увеличават разходите си, те ще търсят нови източници на приходи под формата на данъци.

    В този контекст се води непрекъснат дебат дали Европейският съюз трябва да има собствен цифров данък, за да се гарантира, че те плащат по-справедлив дял в сравнение с по-традиционните бизнеси.

    „Независимо дали компаниите са американски, китайски, японски, корейски или европейски, тук става дума за справедливост на данъчните системи“, каза Аранча Гонсалес, министър на външните работи на Испания.

    Плановете на някои европейски нации, включително Испания, да облагат данъчните технологии, срещат повече опозиция от САЩ, който твърди, че това ще е дискриминационно спрямо местните фирми.

    „Това, което поддържаме, е че справедливостта изисква всяка икономическа дейност, независимо дали икономическата дейност се предоставя аналогично или цифрово, да допринася със своя дял от данъци“, добави испанският министър.

    Apple европейска комисия Дело Ирландия Общ съд на ЕС

    Оценка на новината

    0