• Как се пропилява един трилион долара?

    Как се пропилява един трилион долара?

    САЩ има късмет, че Министерството на финансите може да заеме безгранични суми пари на супер ниски лихви.

    Как се пропилява един трилион долара?

    Досега Конгресът е разрешил отпускането на 3,6 трилиона долара, които да компенсират загубите на бизнеса, причинени от пандемията на коронавирус. Различните програми, насочващи всички тези пари за бизнеса и потребителите, далеч не са перфектни, но са необходими с оглед на създалата се ситуация.

    САЩ има късмет, че Министерството на финансите може да заеме безгранични суми пари на супер ниски лихви. Но тази привилегия също води до разточителност и некомпетентност на много политически нива. Ако Съединените щати не бе богата страна, то щеше да претърпи тотален крах. Способността да се използва още трилион или два, всъщност "финансира" смущаващият отговор на кризата, който позволи на коронавирусът да опустоши икономиката на САЩ.

    Администрацията на Тръмп би трябвало да въведе строги национални политики за овладяване на вируса - включително задължително носене на маски, когато процентите на инфекция преминат определен праг. Тръмп също така трябваше да създаде най-агресивната програма за тестване на коронавирус в света в момента, в който в началото на кризата се появи недостиг на тестове, вместо да задълбочава отговорността и да каже на държавите да се справят сами. И губернаторите, и кметовете трябваше да вземат адекватни мерки, вместо да чертаят свои собствени политики, които не бяха в състояние да контролират хората, които преминават границите и носят вируса със себе си.

    Тръмп и неговите критици твърдят, че е лесно да се погледне назад и да се хвърлят обвинения за действия, за които никой не е знаел тогава, че ще са необходими. Има някаква истина в това. Но също така е вярно, че много анализатори призоваваха за действия, които щяха да вкарат обратно в добра форма американската икономика до средата на лятото, ако бяха влезли в сила.

    Най-добрият пример е планът на Скот Готлиб и няколко негови колеги от Американския институт за предприемачество, публикуван на 29 март. Готлиб беше комисар на FDA при Тръмп и за разлика от много назначени при Тръмп, той напусна администрацията, запазвайки добри отношения с него през 2019 г. Така че Тръмп би могъл да приложи четирифазния план на Готлиб за установяване на строги процедури за контрол на вируса и повторното отваряне, без никакви притеснения.

    Някои държави стриктно следват предписанията на Готлиб и това предвидимо вече дава добри резултати. Ню Йорк беше епицентър на огнището през март и април. Губернаторът наложи строги правила за блокиране и график за възобновяване, което е причина за намаляващият брой зарезени и хоспитализирани там днес.

    Маските станаха задължителни на повечето обществени места, с малко противопоставяне от страна на граждани. Но ограничителната мярка проработи. Процентът на заразени в Ню Йорк вече е нисък, дори когато магазините, ресторантите и парковете са отворени отново.

    САЩ политиката на Доналд Тръмп компенсации ограничителни мерки Скот Готлиб

    Оценка на новината

    0