• Северна Корея постави под пълна карантина град Кесон заради COVID-19

    Северна Корея постави под пълна карантина град Кесон заради COVID-19

    Заключването на града бе обявено в петък следобед.

    Северна Корея постави под пълна карантина град Кесон заради COVID-19

    Севернокорейският лидер - Ким Чен Ун, постави град Кесон под пълна карантина, след като там бе изследван човек със симптоми на COVID-19.

    Ако пробите са положителни, това ще бъде първият потвърден случай на заболял от коронавирус в Северна Корея. Северът твърдо заяви, че няма регистрирани случаи на заболели от вируса, твърдение, което обаче бе поставено под въпрос от външните експерти.

    Официалната корейска централна информационна агенция на Севера заяви, че заподозреният пациент с вирус е преминал незаконно границата със Севера в началото на миналата седмица. Преди това е живял около три години в Южна Корея. Лицето и хората, които са били в контакт с него, както и тези, които са били в града през последните пет дни, са поставени под карантина.

    Описвайки своите антивирусни усилия като „въпрос на национално съществуване“, Северна Корея по-рано тази година спря почти целия трансграничен трафик, забрани посещение от чуждестранни туристи и мобилизира здравните работници, за да се карантинира всеки гражданин със симптоми при нужда. Но пълното блокиране на град Кесон е първата подобна известна мярка, предприета в севернокорейски град за борба с пандемията от COVID-19.

    Разследването на това кой и как е преминал границата със Северна Корея се е ограничило до един човек, който все още не е идентифициран. Във военно изявление се казва, че властите изследват кадри, заснети от фронтово оборудване за наблюдение, но те не дават никакви подробности. Вероятно са правени и опити да се установи изчезналия чрез проверка сред севернокорейските бежанци в Южна Корея, особено тези, които са родом от Кесон.

    Чонг обаче заяви, че е малко вероятно твърдението на Север за лицето, което е преминало нелегално границата, да е вярно. Той допълни, че Северна Корея няма да възобнови диалога и обмена с Южна Корея, докато не се увери, че лицето наистина е заболяло от коронавирус.

    Според чуждестранни експерти избухването на пандемия от коронавирус в Северна Корея може да причини тежки последици за общественото здравеопазване и хроничната липса на медицински доставки поради крехката инфраструктура. Научните експерти са скептично настроени към твърдението на Северна Корея, че няма регистрирани заболели от COVID-19, тъй като страната споделя обща  граница с Китай - най-големия й търговски партньор, където през декември бяха съобщени първите случаи на коронавирус в света.

    По време на спешното заседание на Политбюро в събота, Ким Чен Ун обяви извънредното положение в района на град Кесон и „изясни решимостта на Централния комитет на партията да предприеме спешни антиепидемични действия.“

    Южна Корея Северна Корея Covid-19 Кесон

    Оценка на новината

    0