• Китайският износ на медицински консумативи е нараснал със 7,2% на годишна база през юли

    Китайският износ на медицински консумативи е нараснал със 7,2% на годишна база през юли

    Това показаха данните на Общата митническа администрация на страната.

    Китайският износ на медицински консумативи е нараснал със 7,2% на годишна база през юли

    Въпреки пандемията COVID-19, засегнала глобалното търсене, износът на медицински консумативи от Китай се увеличава непрекъснато, заради бурното разпространение на вируса в световен мащаб. 

    През юли Китай отчете търговски излишък от 62,33 милиарда долара, а през юни - 46,42 милиарда долара. През юни износът в Китай, деноминиран в долари, отбеляза ръст с 0.5%, а вносът нарасна с 2.7% за същия период. 

    „Голяма част от устойчивостта на износа се дължи на доставките на маски, медицински продукти и оборудване за работа от дома“, отбеляза Мартин Расмусен, китайски икономист от Capital Economics.

    Расмусен заяви още, че увеличаването на износа на Китай ще продължи и през следващите месеци, което пък ще стимулира възстановяването на вноса.

    "Въпреки ръста, ние сме наясно, че износът на Китай може да отбележи и спад, тъй като търсенето на продукти, свързани с пандемията, ще е временно", добави той.

    Продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай също представлява риск за намаляване на износа. Предстои среща на върховните глави на двете страни, на която да се преразгледа първата фаза на търговската сделка между тях.

    "Срещата през следващата седмица вероятно ще бъде предизвикателна", заяви Роналд Уан, изпълнителен председател в Partners Financial Holdings в Хонконг.

    Пекин също се фокусира върху „вътрешния икономически цикъл“, като производството и потреблението се осъществяват в самата страна. Това сигнализира, че китайското правителство не очаква наистина положителен резултат от търговските преговори, според Уан.

    Китай увеличение на износа Covid-19 медицински консумативи

    Оценка на новината

    0