• След граничния сблъсък с Китай, Индия ще продължи да укрепва връзките си със САЩ

    След граничния сблъсък с Китай, Индия ще продължи да укрепва връзките си със САЩ

    Експерти заявиха, че Ню Делхи има за цел да засили различните си двустранни и многостранни партньорства.

    След граничния сблъсък с Китай, Индия ще продължи да укрепва връзките си със САЩ

    Граничният сблъсък между Индия и Китай през юни, вероятно ще се ускори тенденцията, при която Ню Делхи ще продължи да изгражда и укрепва стратегическите партньорства със САЩ и други държави, за да защити националните си интереси.

    Бивши дипломати и политически коментатори заявиха, че случилото се през юни е "повратна точка" в една от най-важните двустранни отношения в Азия. От своя страна през последните месеци Ню Делхи въведе мерки, насочени към отстраняване или забрана на китайските компании на един от най-големите потребителски пазари в света, включително ограничаване на китайските инвестиции в Индия.

    На международния фронт експертите заявиха, че Ню Делхи има за цел да засили различните си двустранни и многостранни партньорства. Това включва важната връзка Индия-САЩ, стратегическото партньорство на Ню Делхи с Москва, както и двустранните връзки с Европейския съюз.

    Една от областите в усилията на Индия да укрепи своите външни връзки е Четиристранният диалог за сигурност - неформален стратегически диалог между САЩ, Индия, Япония и Австралия, известен като Quad. Държавният департамент на САЩ описва Quad като „колективни усилия за постигане на свободен, отворен и приобщаващ индо-тихоокеански регион“.

    В исторически план Индия винаги е поддържала ниво на стратегическа автономия по отношение на външната си политика. Това означава, че Ню Делхи избягва да бъде част от всякакви официални съюзи, тъй като преследва интересите си на международно ниво.

    Експертите твърдят, че установяването на по-тесни връзки с членовете на Quad не противоречи на стратегическата автономия на Индия и че никоя от четирите участващи страни няма да се стреми да превърне партньорството си с нея във формализиран военен съюз.

    "Ню Делхи не съзира необходимост да избира между стратегическа автономия и стратегически партньорства", сподели Харш Пант, ръководител на програмата за стратегически изследвания в Изследователската фондация за наблюдение. "Индия изгражда стратегически партньорства, които увеличават автономията на Индия“, каза той и добави, че последните ходове на Китай „не са оставили много избор“ за Ню Делхи, освен да засили ангажимента си с Quad.

    Въпреки всичко Китай остава един от най-големите търговски партньори на Индия, който е инвестирал в стартирането на индийските технологии. Ню Делхи няма друг избор, освен да продължи да се ангажира с Пекин, заявиха експерти. Но сътрудничеството между двете въоражени съседки едва ли ще е на същото ниво, както през последните няколко години.

    „Мисля, че ще видим нова глава, в която Индия ще се отстоява, ще се съсредоточи върху увеличаване на икономическата си сила и ще засили партньорствата си. Индия е готова да живее в новата ера, в която геополитиката се променя бързо “, отбеляза още Харш Пант.

     

     

     

    САЩ Китай Индия Quad Харш Пант

    Оценка на новината

    0