• Русия заяви, че ваксината й срещу COVID-19 ще бъде пусната за продажба до края на годината

    Русия заяви, че ваксината й срещу COVID-19 ще бъде пусната за продажба до края на годината

    Очаква се пълноценното производство на коронавирусната ваксина с марка "Sputnik V" за външните пазари да стартира през септември.

    Русия заяви, че ваксината й срещу COVID-19 ще бъде пусната за продажба до края на годината

    Русия е първата страна в света, която е регистрирала ваксина срещу COVID-19. Съществуват обаче съмнения относно нейната ефикасност и безопасност, като се има предвид, че тепърва ще преминава през по-мащабни клинични изпитвания и все още няма публикувани данни от по-ранните такива.

    Русия заяви, че работата й през последните години по разработването на ваксина срещу Ебола е спомогнало да се създаде ваксина срещу новия коронавирус. Припомняме, че вирусът се появи в Китай в края на 2019 г. като до този момент заразените са повече от 20 милиона души по света, а смъртните случаи наброяват над 740 000.

    „Имахме щастието, че коронавирусът е много близък до MERS /Middle East respiratory syndrome/, така че ние почти имахме готова ваксина, проучена две години и леко модифицирана, за да се превърне във ваксина срещу коронавирус", заяви Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на руския суверенен фонд за богатство. "Русия винаги е била начело на изследванията за ваксини в световен мащаб. Това е цялата истина."

    От Световната здравна организация заявиха, че до момента няма налична ваксина или лечение за MERS, но съществуват няколко такива, които обаче са все още в стадий на разработване.

    „Хората, които са твърде скептични, няма да се сдобият с тази ваксина, но ние им желаем късмет в разработването на техните", допълни Дмитриев.

    RDIF /Russian Direct Investment Fund/ заяви, че се очаква да започне пълноценното производство на коронавирусната му ваксина с марка "Sputnik V" за външни пазари през септември. Той добави, че вече е получил предварителни заявления за над 1 милиард дози от ваксината от 20 страни.

    "Русия, заедно с чуждестранните партньори, вече са готови да произвеждат над 500 милиона дози ваксина годишно в пет страни и планът е постепенно да се увеличават производствените мощности“, съобщиха от RDIF.

     

    русия Covid-19 ваксина

    Оценка на новината

    0