• Заразено месо с COVID-19 се продава в САЩ

  Заразено месо с COVID-19 се продава в САЩ

  Лекарите твърдят, че предприятията за преработка на месо и птици вече са доказани централни точки на разпространение на вируса сред хората.

  Заразено месо с COVID-19 се продава в САЩ

  Лекарският комитет за отговорна медицина (PCRM) - група, която отговаря за федералната политика по храните, е завела дело срещу Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

  Групата на лекари с нестопанска цел моли федералния съд незабавно да нареди на предприятията за преработка на месо и птици да тестват продуктите си за COVID-19 и да оповестят резултатите от техните тестове.

  Делото е заведено след като китайските власти съобщиха, че рутинни пробни проверки на внесени пилешки крилца от Бразилия са отчели заразяване с COVID-19, както и на скaриди от Еквадор.

  В своята жалба PCRM заяви, че USDA погрешно е отхвърлила петиция, подадена през май с искане за прилагане на нови изисквания за тестване на месо и птици за COVID-19, както и етикетиране, за да предупреди потребителите, че месото може да съдържа коронавирус. Организацията също така твърди, че USDA не е отговорила на исканията му за информация съгласно Закона за свобода на информацията (FOIA).

  Групата на лекарите заяви, че предприятията за преработка на месо и птици вече са доказани централни точки на разпространение на вируса сред хората.

  „Само за половин година най-малко 40 517 работници в предприятия за месопреработка са дали положителни проби при теставане за COVID-19, а най-малко 189 от тях са починали", пишат в жалбата си PCRM.

  „Месопреработвателните предприятия обикновено избиват повече от 300 говеда на час и повече от 1000 прасета на час“, се казва в съдебното дело. „Птицепреработвателните предприятия избиват колективно повече от 20 милиона птици всеки ден, обикновено на високоскоростни автоматизирани производствени линии, които обработват до 175 птици в минута. Сами можете да си представите колко тона месо е това".

  PCRM заяви още, че иска USDA да изиска от всички преработвателни предприятия и компании, превозващи месо и домашни птици в САЩ, да тестват продуктите си за COVID-19 и незабавно да направят своите открития публично достояние. Той също така поиска поставяне на етикет на опаковката във връзка с опасност от заразяване с COVID-19.

  месо Covid-19 PCRM USDA

  Оценка на новината

  0