• Японският премиер Шинцо Абе възнамерява да подаде оставка

    Японският премиер Шинцо Абе възнамерява да подаде оставка

    Очаква се Абе да проведе пресконференция в 17:00 часа местно време.

    Японският премиер Шинцо Абе възнамерява да подаде оставка

    Японският премиер Шинцо Абе възнамерява да подаде оставка по здравословни причини, съобщиха местните медии. Абе планира да се оттегли, за да се справи със здравословен проблем. Kyodo News също потвърди, че Абе планира да подаде оставка, позовавайки се на източници, близки до премиера.

    Новините идват след неотдавнашните посещения на Абе в болница, което предизвика тревоги за здравето му. Японският лидер е посещавал болница два пъти през последните две седмици, съобщава NHK.

    Абе страда от хронично възпалително заболяване на червата и трябваше да се оттегли като министър-председател през 2007 г., вследствие на болестта, припомнят от Ройтерс. Той се върна на работа, след като партията му регистрира победа на изборите през 2012 г. Настоящият мандат на Абе приключва през 2021 г.

    След възобновяването на поста министър-председателя, Абе се стреми да съживи отслабналата икономика на Япония чрез пакет от политики, наречен Abenomics. Докато пандемията COVID-19 рушеше икономиките в световен мащаб, Япония вече усещаше спад в потребителските разходи, след като повиши ставката на данъка върху потреблението през октомври. Страната влезе в техническа рецесия, след като икономиката й се сви с годишен темп от 3,4% през тримесечието през януари до март.

    Японската икономика спадна с 27,8% през тримесечието от април до юни, което се превърна в третото губещо такова. Ройтерс съобщи, че потапянето премахва печалбите от политиките за стимулиране на Abenomics.

     

    Япония оставка Шинцо Абе Abenomics

    Оценка на новината

    0