• Китайските банки губят милиарди долари печалба, заради лоши кредити

    Китайските банки губят милиарди долари печалба, заради лоши кредити

    Банките обявиха последните си финансови отчети миналата седмица.

    Китайските банки губят милиарди долари печалба, заради лоши кредити

    Петте най-големи банки в Китай отчетоха най-големия спад в печалбата си от поне десетилетие, вследствие на увеличението на лошите кредити поради пандемията COVID-19.

    Индустриална и търговска банка на Китай, Китайска строителна банка, Земеделска банка на Китай, Банка на Китай и Банка на съобщенията отчетоха над 10% годишно понижение на печалбата за първата половина на 2020 г., тъй като подобно на много банки по света, заделят повече средства за потенциални загуби от кредити през следващите месеци.

    „Банките бяха помолени да подкрепят икономиката за сметка на собствената си оперативна сила“, каза Джейсън Тан, аналитичен анализатор от CreditSights.

    Китайските банки, сред най-големите в света по активи, бяха поставени на първа линия в усилията на правителството да смекчи икономическия удар върху домакинствата и бизнеса. Според съобщенията, властите в Пекин са помолили финансовите институции да пожертват 1,5 трилиона юана (219 милиарда долара) печалба през тази година, за да помогнат на компаниите, като понижат лихвените проценти и отсрочат погасяването на заемите.

    Китайската икономика - втората по големина в света - се очаква да нарасне едва 1% през тази година, тъй като мерките за овладяване на коронавируса са засегнали глобалната икономическа активност. Това би бил най-слабият растеж на Китай от поне 40 години, според Международния валутен фонд.

    „Основният натиск върху качеството на активите може да не е дошъл поради все още съществуващия мораториум върху изплащането на заемите, както и лихвените му плащания“, обясни Джейсън Тан. „Така че, те вероятно ще дойдат през втората половина, ако не през първата половина на 2021 г., когато мораториумът се премахне през март 2021 г.“, добави той.

    Анализът на Morgan Stanley на последните доклади за печалбите на китайските банки установи, че кредиторите, които поодържат средно ниво на средства, се представят по-добре от по-големите си връстници по отношение на оперативните печалби.

    Анализаторите на Jefferies посочиха, че е голяма вероятността китайските банки да намалят дивидентите през тази година, след като заделят повече провизии. Ако банковата печалба вероятно се възстанови след като достигне дъното през втората половина на тази година, дивидентите могат да си върнат през 2021 г.

    Индексът FTSE China A 600 Banks - който проследява банки с големи и средни капитали, регистрирани на борсите на континентален Китай - е намалял с около 8.9% досега тази година, сочат данните на Refinitiv.

     

    Китай икономика пандемията COVID-19 финансови загуби китайски банки

    Оценка на новината

    0