• Близо 3 от 4 възрастни планират да се ваксинират срещу коронавируса

    Близо 3 от 4 възрастни планират да се ваксинират срещу коронавируса

    Според Световната здравна организация в момента има поне 30 потенциални ваксини в етап на клинични изпитвания.

    Близо 3 от 4 възрастни планират да се ваксинират срещу коронавируса

    Мерките за овладяване на вируса, като затваряне на граници и ограничения на движенията, предизвикаха спад в световната икономическа активност. Понастоящем много правителства и хора възлагат надеждите си на ваксина, за да помогнат за възстановяването на нормалното състояние в света, но Световната здравна организация предупреди, че ваксината сама по себе си може да не сложи край на пандемията.

    Проучването на Световния икономически форум и фирмата за пазарни проучвания Ipsos е анкетирало близо 20 000 възрастни в 27 държави за две седмици - между 24 юли и 7 август тази година.

    "Приблизително една четвърт от хората в световен мащаб не възнамеряват да се ваксинират срещу COVID-19", обяви експерт от Световния икономически форум.

    Около 74% от възрастните в световен мащаб са готови да се имунизират срещу коронавируса, ако е налице ваксина. По-голямата част от анкетираните от всички страни изразиха желанието си да получат ваксината, показват резултатите от проучването. Китай е страната с най-голям ентусиазъм с 97% от анкетираните, които са посочили, че биха искали да бъдат ваксинирани, докато в Русия само 54% ​​се интересуват от това.

    "Дефицитът от 26% на доверието във ваксините е достатъчно значителен, за да компрометира ефективността на въвеждането на ваксина срещу COVID-19", каза Арно Бернар, ръководител на отдела по здравеопазване в Световния икономически форум.

    Най-често цитираната причина за нежеланието на ваксина е страхът от страничните ефекти, според резултатите от проучването. Други фактори, включват тяхното схващане, че ваксината може да не е ефективна или че не са достатъчно изложени на риск от вируса.

     

    Ето някои други акценти от проучването:

    * САЩ е страната с най-голям брой смъртни случаи;

    * По-малко от половината - или около 41% - от анкетираните в световен мащаб очакват ваксина да бъде достъпна за обществеността тази година;

    * Китай е най-оптимистичен по отношение на наличието на ваксина през 2020 г., докато респондентите от Полша и Япония са показали най-голям скептицизъм;

    * Само 34% от американците очакват ваксината срещу коронавирус да бъде открита тази година;

     

     

    проучване Световен икономически форум анкета Covid-19 ваксина

    Оценка на новината

    0