• Китай обвинява САЩ в „тормоз“, тъй като рекламира новия глобален натиск за сигурност на данните

    Китай обвинява САЩ в „тормоз“, тъй като рекламира новия глобален натиск за сигурност на данните

    Huawеi няма да играе роля в следващото поколение 5G мрежи в Австралия и Великобритания.

    Китай обвинява САЩ в „тормоз“, тъй като рекламира новия глобален натиск за сигурност на данните

    Припомняме, че САЩ определи китайските технологични компании като заплаха за националната сигурност, които събират потребителски данни и ги изпращат обратно в Пекин. Компании, включително Huawei и ByteDance, отрекоха тези твърдения.

    „Не сме и няма да допуснем китайски компании да предоставят данни от чужбина на правителството в нарушение на законите на други държави“, каза Уанг.

    Китай има свои собствени правила относно цензурата и данните. Система, известна като Голямата защитна стена, ефективно блокира услуги като Google и Facebook. Междувременно страни като Австралия изразиха загриженост относно разпоредби на китайското законодателство, които изглежда принуждават компаниите да предават данни на Пекин, ако бъдат помолени.

    Във вторник стана ясно, че Китай стартира глобална инициатива за сигурност на данните, очертавайки принципи, които трябва да се следват в областите от лична информация до шпионаж.

    Инициативата, обявена от външния министър Уанг Йи в Пекин, идва в отговор атаките на САЩ, който продължават да оказва натиск върху най-големите технологични компании в Китай и да убеждава страните по света да ги блокират.

    Китайската инициатива има осем ключови точки, включително неизползването на технология за увреждане на критичната инфраструктура на други държави или кражба на данни, както и гарантиране, че доставчиците на услуги не инсталират бекдори в своите продукти и незаконно получават потребителски данни.

    Уанг каза още, че инициативата има за цел да сложи край на дейности, които „накърняват личната информация“ и се противопоставят на използването на технологии за провеждане на масово наблюдение срещу други държави.

    Компаниите също трябва да спазват законите на приемащите държави и да спрат да принуждават местните фирми да съхраняват данни, генерирани в чужбина, на тяхна собствена територия, добавя инициативата. Не е ясно дали някоя държава се е присъединила към китайската инициатива и как тя ще бъде приложена и контролирана. 

    „Насочена към едностранни действия, определена държава продължава да отправя безпочвени обвинения срещу други в името на „Чистата мрежа" и използва сигурността като претекст, за да преследва предприятия от други държави, които имат конкурентно предимство“, каза Уанг. „Такива откровени актове на тормоз трябва да се тушират и отхвърлят.“

    Миналия месец САЩ представиха своята инициатива „Чиста мрежа“, програма, насочена към „защита на активите на нацията, включително неприкосновеността на личния живот на гражданите и най-чувствителната информация на компаниите от агресивни прониквания от зли участници, като Китайската комунистическа партия." Държавният департамент на САЩ каза, че повече от 30 държави са се присъединили, но имена не са посочени. 

    Huawеi няма да играе роля в следващото поколение 5G мрежи в Австралия и Великобритания. Наскоро Индия забрани 118 китайски приложения заради нарастващото напрежение, свързано със спор за хималайската планинска граница в района на Ладак.

     

    САЩ Китай Huawei ByteDance

    Оценка на новината

    0