• Великобритания постига споразумение с Япония за сключването на първата си голяма търговска сделка след Брекзит

    Великобритания постига споразумение с Япония за сключването на първата си голяма търговска сделка след Брекзит

    Великобритания може да се превърне в Супермен на световната търговия.

    Великобритания постига споразумение с Япония за сключването на първата си голяма търговска сделка след Брекзит

    Търговският отдел на Великобритания заяви, че британският бизнес ще се възползва от безмитната търговия за 99% от износа за Япония. Той също така предполага, че сделката ще доведе до увеличаване на търговията с Япония с 15,2 милиарда паунда (19,5 милиарда долара).

    Сделката ще включва цифрови разпоредби и разпоредби за данни, които надхвърлят "далеч отвъд" споразумението между ЕС и Япония, твърди Великобритания, като дава възможност за "свободен поток от данни, като същевременно се поддържат високи стандарти за защита на личните данни".

    Предварителното споразумение, което ще изисква одобрението както на британския, така и на японския парламент, трябва да влезе в сила в края на годината.

    „Това е исторически момент за Обединеното кралство и Япония като първата ни голяма търговска сделка след Брекзит, заяви в изявление Лиз Тръс, международен търговски секретар на Великобритания.

    „Стратегически сделката е важна стъпка към присъединяването към Транстихоокеанското партньорство и поставянето на Великобритания в центъра на мрежа от съвременни споразумения за свободна търговия със съмишленици и съюзници“, добави Тръс.

    Преговорите между Великобритания и Япония започнаха на 9 юни. В края на миналия месец японският премиер Шиндзо Абе внезапно обяви намерението си да се оттегли, като се позова на здравни причини. 65-годишният Абе заяви, че ще изпълнява задълженията си на премиер, докато бъде назначен следващият лидер.

    Британският премиер Борис Джонсън заяви по-рано тази година, че Великобритания може да се превърне в "Супермен на световната търговия", постигайки доходоносни споразумения при свои условия след излизането на страната от ЕС през януари.

    Каролин Феърбейн, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия, определи споразумението като „момент на пробив“, който ще бъде „приветстван от бизнеса в цялата страна“.

    „Бизнесът ще помогне да се подкрепи правителството в усилията му да осигури повече търговски сделки по целия свят и да популяризира техните ползи за общностите. Сделката с Япония може да бъде първата от многото“, каза Феърбейн.

    Критиците на програмата на Джонсън за "глобалната Великобритания" обаче предполагат, че споразуменията за свободна търговия със страни по света е малко вероятно да компенсират износа, изгубен за ЕС, ако той не успее да постигне споразумение с Брюксел.

    Понастоящем Великобритания и ЕС са в конфликт по така наречения британски законопроект за вътрешния пазар. Законопроектът, предложен по-рано тази седмица, има за цел да измени част от споразумението за Брекзит на страната с ЕС. Ако бъде одобрено, това ще позволи на министрите да променят части от протокола на Северна Ирландия към Споразумението за оттегляне, договорено миналата година.

    Северноирландският секретар Брандън Луис, министър на правителството, оттогава призна, че законопроектът за вътрешния пазар ще „наруши международното право“.

    В отговор опозиционната британска Лейбъристка партия осъди предложението, докато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е „много загрижена за съобщението от британското правителство“.

    Нанси Пелоси, председател на Парламента и гласовит демократ, отбеляза, че ако Великобритания наруши международните си споразумения, „няма да има абсолютно никакъв шанс търговско споразумение между САЩ и Великобритания да премине Конгреса“.

    В момента Великобритания и ЕС се опитват да постигнат търговско споразумение преди края на преходния период на 31 декември, като Обединеното кралство ще се придържа към правилата на Световната търговска организация, ако не бъде постигнато споразумение.

     

    Великобритания Япония Брекзит споразумение Шиндзо Абе

    Оценка на новината

    0