• Напрежението между Америка и Китай не премахва възможностите за инвеститорите

    Напрежението между Америка и Китай не премахва възможностите за инвеститорите

    Korea Investment Corporation има тенденция да инвестира повече в американски технологични фирми.

    Напрежението между Америка и Китай не премахва възможностите за инвеститорите

    Инвеститорите не трябва да бъдат "твърде меки" по отношение на пазарите, дори ако напрежението между САЩ и Китай продължава да нараства, заяви тази седмица главният изпълнителен директор на суверенния фонд за богатство на Южна Корея - Чой Хеенам. Това отчасти е така, защото отношенията едва ли ще се променят в близко бъдеще, добави той.

    Яростта на САЩ спрямо Китай едва ли ще се промени след президентските избори през ноември, тъй като има двустранна подкрепа за настоящата политика на Вашингтон към Пекин. Дори и напрежението между двете страни ескалира, трябва да се възползваме от режима „риск-off“ на пазара, ако има такъв.

    Чой също прецени възхода на протекционизма и каза, че това „определено ще попречи“ на развитието на новите технологии.

    "Като естествен резултат от пандемичната криза, повече страни са склонни да се концентрират върху националния интерес, а не върху глобалния интерес", каза той. „Това означава, че технологичният национализъм ще се засили, което е много лоша новина за компаниите."

    В допълнение към търговския им спор, САЩ и Китай водят и технологична война, като Вашингтон оказва натиск върху китайските технологични фирми. Припомняме, че САЩ се опитва да "спре" китайските фирми, като производителя на смартфони Huawei, да изкупуват важни компоненти. Министерството на отбраната на САЩ заяви този месец, че може да включи в черния списък Международната корпорация за производство на полупроводници, най-големият производител на полупроводници в Китай.

    Чой каза, че Korea Investment Corporation има тенденция да инвестира повече в американски технологични фирми, но призна, че има "очевидно конкурентно предимство" за някои китайски компании. Трябва да се постигне правилния баланс между двете страни, но "разрушителните“ сили могат да накарат компаниите да загубят конкурентоспособността си, каза той.

    „Това ще попречи на инвестиционния ни интерес“, допълни Чой

    Спорът между САЩ и Китай не е само политически, но и хегемонен конфликт, основан на структурни проблеми, а не на политически интерес.

    САЩ Китай инвеститори Чой Хеенам

    Оценка на новината

    0