• ЕС иска 30% от неговия огромен план за стимулиране да бъде набран чрез зелени облигации

  ЕС иска 30% от неговия огромен план за стимулиране да бъде набран чрез зелени облигации

  Фон дер Лайен обяви, че ЕС трябва да намали своите въглеродни емисии с „поне 55%“ преди 2030 г.

  ЕС иска 30% от неговия огромен план за стимулиране да бъде набран чрез зелени облигации

  Европейски съюз /ЕС/ ще "подслушва" пазарите с безпрецедентен мащаб през следващата година и 30% от средствата трябва да бъдат събрани чрез зелени облигации, заяви председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен.

  27-те столици на Европейски съюз /ЕС/ се договориха през юли да заемат 750 млрд. eвро (891 млрд. Долара) от публичните пазари, започвайки през 2021 г. Идеята е тези средства да се използват за инвестиране в различни сектори в ЕС и по този начин да им помогнат да се възстановят от коронавирусната криза.

  „Ние сме световни лидери в зеленото финансиране и най-големият емитент на зелени облигации в света“, каза фон дер Лайен пред депутатите в Брюксел. „И днес мога да обявя, че ще поставим за цел 30% от 750 милиарда евро на NextGenerationEU да бъдат събрани чрез зелени облигации“, добави тя.

  Зелените облигации са финансов инструмент, който е предназначен по-специално за набиране на пари за проекти, свързани с изменението на климата или околната среда.

  Сред общественото мнение преобладава мнението, че идеята е слаба, „защото нямаме стандарт за това, което е зелено“. Това означава, че някои проекти могат да бъдат определени като „зелени“, но в крайна сметка в крайна сметка ще подкрепят железниците и енергийните мрежи, каза той.

   

  Европейски съюз ЕС Европейската комисия стимул

  Оценка на новината

  0