• САЩ все още са доминираща сила, но не е ясно дали ще останат глобален лидер

    САЩ все още са доминираща сила, но не е ясно дали ще останат глобален лидер

    Китай се издига и предизвиква американското господство на няколко фронта.

    САЩ все още са доминираща сила, но не е ясно дали ще останат глобален лидер

    САЩ все още са доминиращи в световен мащаб в много области, включително финанси и технологии, но не е ясно дали най-голямата икономика в света остава водещата сила, към която се стремят другите страни, казаха експерти по време на дебат на срещата на върха в Сингапур.

    Дебатът се проведе на фона на променящия се световен ред, при който САЩ - считана за основна суперсила - се вижда като отстъпваща от международната сцена.

    Един от ораторите Ян Бремър, президент на консултантската компания за политически рискове Eurasia Group, каза, че вижда свят без лидерство в обозримо бъдеще.

    "Ако има истинско лидерство, то трябваше да дойде от САЩ", каза той. Бремър добави още, че САЩ все още са доминиращи в световен мащаб, като технологичните им компании стават по-силни по време на пандемията COVID-19. Но тези силни страни са и причината, поради която САЩ няма лидерски интерес.

    Найл Фъргюсън, старши сътрудник на семейство Милбанк от института Хувър в Станфордския университет, твърди, че тази година ръководството на САЩ всъщност е „много поразително“. Това може да се види във Федералния резерв на САЩ, който осигурява финансово лидерство по време на дълбочината на пандемичната криза и Вашингтон показва технологично лидерство в кампанията срещу китайската технологична компания Huawei, каза той.

    Фъргюсън също така добави, че дори ако САЩ не се присъединят към глобалния лидер, някой друг ще го направи, защото светът се нуждае от такъв.

    „Светът има присъща нужда от лидерство. Ако САЩ наистина не могат повече да го предоставят, някой друг ще го направи. Може би Китай, може би - кой знае - Европейски съюз, който сега изглежда има свое собствено силно ръководство в Берлин и Париж, каза Фъргюсън.

    Дебатът се съсредоточи и върху възхода на Китай като глобална сила и опита му да запълни лидерската пустота, оставена от САЩ Но експертите се съгласиха, че Китай все още е далеч от това да играе водеща роля на международната сцена.

    И все пак съперничеството между САЩ и Китай може да принуди други страни да избират между тях. Ян Сюетонг, декан на Института за международни отношения към университета "Цингхуа", отбеляза, че все повече забелязва страните да вземат страната на Китай по икономически въпроси и да разчитат на САЩ по отношение на сигурността. Той посочи Сингапур, Япония, Германия и Франция като страни, заели такава позиция.

    Нгайър Уудс, декан на Оксфордското правителствено училище "Блаватник", се съгласи, че може да се наложи страните "селективно да си сътрудничат" или със САЩ, или с Китай.

    Всъщност съревнованието между САЩ и Китай може да бъде възможност за по-малките страни да настояват за промени, които биха искали да видят в международни органи като Международния валутен фонд и Световната банка, каза Уудс, който е професор по глобално икономическо управление.

    САЩ Китай пандемията COVID-19 глобален лидер

    Оценка на новината

    0