• Винаги сте искали да живеете в чужбина? Сега може да е най-добрият ви шанс!

    Винаги сте искали да живеете в чужбина? Сега може да е най-добрият ви шанс!

    Списъкът на страните, в които пътуващите могат да живеят и работят, се увеличава.

    Винаги сте искали да живеете в чужбина? Сега може да е най-добрият ви шанс!

    Повече страни подканват пътуващите и работници от цял свят да прегърнат възможността да живеят и работят дистанционно в чужбина по време на пандемията COVID-19.

    Икономистът от Станфордския университет Никълъс Блум изчислява, че 42% от работната сила в САЩ сега работи на пълен работен ден от дома. 

    На фона на продължаващата пандемия, компании като Facebook обявиха, че служителите няма да се върнат в офиса до средата на 2021 г. (или никога в случая на Twitter).

    Някои страни се отдалечават от традиционните туристически модели, които разчитат на поток от краткосрочни посетители в полза на по-малко пътници, които са готови да останат за по-дълги периоди. Тези дестинации примамват т.нар нова партида от „цифрови номади“ с ниски нива на заболели от Covid-19, намалени разходи за живот и по - спокойно ежедневие.

    Домашен офис или островен рай?

    От 21 август работници получиха възможност да кандидатстват за живеене и работа на остров Ангуила  - британска отвъдморска територия, която до момента е регистрирала само три случая на Covid-19. Приоритет за влизане в Ангуила имат кандидатите от страни с „нисък риск“, определени като тези с по-малко от 0,2% заразяване, както и дългосрочните туристи.

    Престой под три месеца струва 1000 долара за физически лица и 1500 долара за четиричленно семейство. Входните такси, които се удвояват за по-дълъг престой, покриват два теста Covid-19, цифрово разрешение за работа и други разходи. За разлика от други дестинации, Ангуила иска само „кратко описание“ на вида работа, която човек ще свърши, докато е там.

    Пътуващите, които кандидатстват за новогодишни работни визи до Барбадос, в рамките на пет работни дни научават дали искането им за виза е потвърдено. Визата или „12-месечен печат за приветствие в Барбадос“ е създадена на 30 юни. Към тази седмица са подадени над 1350 заявления, като 40% са от жители на САЩ. Визата е валидна за 12 месеца от датата на пристигане и притежателите могат да напуснат и да влязат отново на острова през това време. На целия остров има безплатен Wi-Fi, включително ресторанти, кафенета, обществени библиотеки и обществени паркове. Притежателите на визи могат да изпращат децата си в частни училища или да плащат малка стипендия, за да посещават държавно училище.

    Бермудските острови се харесват на работещите в тесни домашни офиси. Рекламират на заинтеросваните розовите му плажове, кристални води и 18 мили пешеходни пътеки като причини да кандидатстват за новия си сертификат „Работа от дома“. Заявленията струват $ 263 на човек, а пътуващите трябва да бъдат наети от компания извън Бермудските острови, записани като студенти в университетска програма, да демонстрират „значителни средства“ или непрекъснат годишен доход.

    Членовете на семейството и домашните любимци (последните, с валидни разрешителни за внос) са добре дошли, а децата могат да посещават държавни или частни училища на Бермудските острови. Уебсайтът на приложението включва информация за резервации за крайбрежни вили, електрически автомобили и помещения за съвместна работа.

     

    Европа или Кавказ за една година?

    Работници от 95 държави, включително САЩ, могат да кандидатстват да живеят и работят в Грузия. Обявено в средата на юли, до 27 август бяха регистрирани около 2700 заявления, въпреки че програмата, наречена „Отдалечено от Грузия“, официално стартира едва по-късно същия месец. Той позволява на работниците да останат в Грузия поне 360 дни без виза.

    Пътуващите трябва да имат минимална месечна заплата от 2000 долара и да се съгласят да преминат 12-дневна карантина в хотел за своя сметка при влизане. Нацията в Кавказ цитира ниска заболеваемост на населението от Covid-19 в опит да привлече работници от други държави към програмата.

    Естония стартира 12-месечна Digital Nomad Visa миналия месец в отговор на пандемията COVID-19. Известна като едно от най-напредналите дигитални общества в света, балтийската нация - която е спечелила прозвището E-stonia - не е преобразила визовия процес в технологичния му вариант. Кандидатурите трябва да се подават по предварителна уговорка в естонско посолство или консулство и да бъдат разгледани 30 дни

    Новите визи не могат да се използват за заобикаляне на граничните ограничения на Естония. Понастоящем могат да кандидатстват само жители на ЕС, Шенгенската зона, Великобритания и ограничена група одобрени държави, като Австралия, Канада, Япония и Южна Корея.

     

    Коя е следващата държава ?

    Миналия месец хърватският премиер Андрей Пленкович предположи, че страната скоро ще посрещне "цифровите номади".

    В публикация в Twitter на 26 август той посочи, че Хърватия ще бъде „една от първите страни в света“, която да регулира законно престоя на цифровите номади. Публикацията включва снимка на Пленкович с холандския предприемач Ян де Йонг, който публикува отворено писмо до премиера на LinkedIn преди два месеца с призив за създаване на цифрови номадски визи в Хърватия.

    работа от дома пандемията COVID-19 визи цифрови номади

    Оценка на новината

    0