• Европа е изправена пред двойна рецесия заради втората вълна на COVID-19

    Европа е изправена пред двойна рецесия заради втората вълна на COVID-19

    Към 22 септември в Европа е имало 2,9 милиона потвърдени инфекции.

    Европа е изправена пред двойна рецесия заради втората вълна на COVID-19

    В момента Европа се бори с втора вълна от коронавирусни инфекции, които отново могат да нанесат значителни щети на икономиката на региона.

    Еврозоната, зоната, която споделя единната валута, обяви загуба на икономическия си резерв с 11,8% през второто тримесечие на 2020 г., засегната от строги мерки за блокиране, използвани за ограничаване на разпространението на вируса.

    Икономистите прогнозираха възстановяване през втората половина на 2020 г., но сега поставят под въпрос тези свои прогнози. Много правителства обявяват нови ограничения за блокиране или забавяне на повторното отваряне на държавите, тъй като се отбелязва значителен ръст в случаите.

    „Вероятността за двойно спадане, т.е. поредното свиване през четвъртото тримесечие, се е увеличила значително“, каза Карстен Бжески, главен икономист в ING.

    Той очаква повече регионални блокировки през следващите седмици като тези, които вече са наблюдавани в Мадрид и Лион.

    Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията съобщи, че към 22 септември в Европа е имало 2,9 милиона потвърдени инфекции.

    През четвъртото тримесечие има „голям риск от двойно потапяне“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист на бизнеса в IHS Markit.

    Данните от тази седмица показаха, че възстановяването е спряло в еврозоната през септември. Флаш композитният индекс на PMI в еврозоната (индекс на мениджърите на закупуване) - който измерва както производството, така и услугите - възлиза на 50,1, като леко се придвижва към територията на разширяване. Тази последна предварителна цифра сочи тримесечно ниско ниво на икономическа активност за региона.

    „Докато преминаваме към (четвъртото) тримесечие, очевидно има много повече ограничения и това наистина ще ограничи растежа“, добави Уилямсън.

    Загрижеността за икономическия шок от по-нататъшни ограничения изпрати европейските акции в режим на разпродажба по-рано тази седмица.

    „Пандемията представлява ключов риск за нашия призив за кърлежово възстановяване от спада на икономическата активност през март/април“, заяви Холгер Шмидинг, главен икономист в Беренберг.

    Предупрежденията са подобни за Великобритания, където правителството обяви във вторник, че кръчмите и ресторантите трябва да се затварят по-рано и хората трябва да работят от вкъщи, ако е възможно, вместо да пътуват до офиса.

    Катал Кенеди, европейският икономист на RBC, заяви, че новите мерки „отново ще засегнат предимно сектора на услугите“ и това ще доведе до по-бавна бизнес активност през следващите месеци.

    Композитният индекс за Великобритания достигна 55,7 през септември, показват нови данни в сряда. Това беше тримесечно дъно и подчерта, че икономическото възстановяване също е започнало да губи скорост от другата страна на Ламанша.

    „Изглежда, че по-високите инфекции ще възпрепятстват възстановяването на сектора на услугите, което предполага, че Великобритания я очакват трудни дни“, заяви Амброуз Крофтън, световен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.

     

    европа Еврозона Великобритания пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    0