• Нарастващата икономическа и военна сила на Китай се превърна в дилема за американските инвеститори

    Нарастващата икономическа и военна сила на Китай се превърна в дилема за американските инвеститори

    Все повече китайски корпорации се финансират от военните.

    Нарастващата икономическа и военна сила на Китай се превърна в дилема за американските инвеститори

    Тъй като Китай расте в своята икономическа и военна мощ, глобалните инвеститори и компании, опериращи в страната, са изправени пред дилема, според анализаторите.

    Китай превръща своя икономически растеж във военна мощ и мисля, че тук е истинската дилема за тези, които се стремят да инвестират в Китай", каза Джонатан Уорд, основател на консултантска фирма Atlas Organisation.

    Тъй като границата между държавата и бизнеса се размива, за инвеститорите става по-трудно да разберат колко голям контрол има китайското правителство върху компанията и колко независим може да бъде бизнесът.

    Разходите за отбрана на Китай са нараснали и сега са по-големи от всички негови регионални съседи, взети заедно. Джонатан Уорд цитира последния доклад на Пентагона за китайското военно развитие и заяви, че сухопътните войски на Китай, както и неговите военноморски, въздушни и ракетни сили, са едни от най-големите в света.

    „През 2019 г. КНР обяви, че годишният й военен бюджет ще се увеличи с 6,2%, продължавайки повече от 20 години годишни увеличения на разходите за отбрана и поддържайки позицията си на втория по големина военен разход в света“, се посочва в Доклада за военната мощ на Китай за 2020 г. .

    Уорд допълни, че китайският президент Си Дзинпин, ясно е посочил целта на своята страна - да изгради силна армия, която може да побеждава и да печели войни.

    Говорителят на китайското министерство на отбраната полковник Ву Цян заяви по-рано, че „доказателства сочат, че именно САЩ е огнището на регионалните вълнения, нарушителят на международния ред и разрушителят на световния мир“.

    Китай увеличи военното си присъствие в Азия, особено в силно оспорваното Южнокитайско море. Това предизвика гнева на съседите като Филипини, Тайван и Виетнам, които също претендират за части от водния път.

    Миналата седмица Китай засили военните си учения край Тайван след посещението на американски служител в Тайпе. Пекин счита Тайван за част от своята територия, която един ден трябва да бъде обединена с континента, и се противопоставя на участието на Тайван в международната дипломация. Пентагонът заяви, че ученията са поредният пример за използване на китайската армия като инструмент за принуда.

    Джонатан Уорд отбеляза, че американските мултинационални компании ще трябва да се приведат в съответствие с дългосрочните цели на правителството на САЩ в областта на националната сигурност.

    Една „ключова сила“, която ще определи резултата от геополитическото състезание между двете страни, ще бъде как други страни ще реагират на съперничеството между САЩ и Китай.

    „В първата студена война между Съединените щати и Съветския съюз нямаше абсолютно никакво съмнение, че САЩ има далеч по-силни съюзници в Европа, Япония, Южна Корея и други големи развиващи се страни“, припомни Кишоре Махбубани от Азиатския изследователски институт.

    Ще съумеем ли да не позволим на това геополитическо състезание да наруши света?

     

     

     

     

    САЩ Китай Джонатан Уорд геополитическо състезание

    Оценка на новината

    0