• Европейският съюз обжалва съдебното решение в полза на Apple

    Европейският съюз обжалва съдебното решение в полза на Apple

    Данъчната битка за 15 млрд. долара между ЕС и Apple все още не е приключила.

    Европейският съюз обжалва съдебното решение в полза на Apple

    Европейската комисия, като изпълнителен орган на Европейския съюз /ЕС/, заяви, че ще обжалва съдебно решение, отнасящо се до спора му с Apple и Република Ирландия.

    Припомняме, че Общият съд на ЕС постанови през юли, че Комисията не е успяла да докаже, че ирландското правителство е дало данъчно предимство на технологичния гигант.

    Екипът на Комисията, ръководен от Маргрете Вестагер, заяви, че Apple трябва да изплати 13 милиарда евро (15,17 милиарда долара) неплатени данъци на Ирландия, след като последната е предоставила на компанията „неправомерни данъчни облекчения“.

    И ирландското правителство, и технологичният гигант обаче оспориха твърдението.

    Сега Европейската комисия ще отнесе случая до най-висшия съд в Европа.

    Комисията реши да обжалва решението на Общия съд от ЕС от юли 2020 г. по делото за държавна помощ на Apple в Ирландия пред Европейския съд, заяви Вестагер.

    Тя допълни още, че Общият съд е повдигнал „важни правни въпроси“ в своето решение, но Комисията също така с уважение счита, че в своето решение Общият съд е допуснал редица грешки при прилагане на закона.“

    Вестагер подчерта, че същият съд по-рано е заявил, че държавите-членки трябва да спазват договорите на ЕС, въпреки че са в състояние да създадат свои собствени данъчни закони.

    „Трябва да продължим да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да гарантираме, че компаниите плащат справедлив дял от данъка“, отбеляза Вестагер.

    Решението от юли оспори начина, по който Комисията използва политиката на държавна помощ за борба с неконкурентни сделки. Съдът поиска от Комисията да представи повече доказателства за тези твърдения, което на практика се явява много сложна задача.

     

     

    Apple Европейски съюз европейска комисия Ирландия Общ съд на ЕС

    Оценка на новината

    0