• Дългът на Малайзия ще нараства, докато се бори с пандемията Covid-19

    Дългът на Малайзия ще нараства, докато се бори с пандемията Covid-19

    Анализаторите прогнозират, че съотношението дълг/БВП ще се повиши.

    Дългът на Малайзия ще нараства, докато се бори с пандемията Covid-19

    Нивото на дълга на Малайзия ще се повиши, докато страната предприема мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите за справяне с икономическите последици от коронавируса.

    „Очакваме и прогнозираме, че дефицитът ще нарасне тази година за Малайзия, каза финансовият министър Тенгку Зафрул Азиз, добавяйки, че фискалният дефицит ще достигне около 5,8% до 6%. Засега фискалните инжекции в икономиката възлизат на около 20% от нейния БВП, според Зафрул.

    „Все още сме фокусирани върху фискалната отговорност, разбира се. Сега дългът към БВП е около 53%, а той ще завърши на около 56%. Имаме одобрение от парламента да достигнем до 60%“, добави по време на свое интервю.

    През август парламентът на Малайзия гласува да позволи на правителството да вземе назаем до 60% от своя БВП като част от временни мерки за облекчаване на удара на пандемията върху бизнеса.

    До този момент Малайзия пусна около 305 милиарда малайзийски рингита (73,3 милиарда щатски долара) в пакети за стимулиране, за да помогне за вливането на пари в икономиката и да я подкрепи.

    Още преди избухването на пандемията Moody’s предупреди за дълга на Малайзия.

    Moody’s Investors Service заяви, че през януари дълговата тежест на държавата от Югоизточна Азия е „значително по-висока“ от останалите държави с „A“ суверенен кредитен рейтинг. Суверенният кредитен рейтинг е оценка на кредитоспособността на дадена държава, а рейтингът „А“ означава нисък кредитен риск.

    „Въпреки това дълбоките вътрешни капиталови пазари и високите спестявания осигуряват стабилен фонд за финансиране на държавния дълг и отчасти компенсират тези фискални слабости“, каза Moody’s по това време.

    Яркото място, според Зафрул, е, че правителството е „оптимистично“, че икономиката през следващата година ще се разшири с около 5,5% до 8%, от отрицателния растеж през тази година. За 2020 г. се очаква БВП да бъде около -5,5% до -3,5%.

    БВП пандемията COVID-19 малайзия

    Оценка на новината

    0