• Австралия обяви, че е готова да разговаря с Китай за търговския им спор

    Австралия обяви, че е готова да разговаря с Китай за търговския им спор

    Китайското министерство на търговията все още не е дало официален отговор.

    Австралия обяви, че е готова да разговаря с Китай за търговския им спор

    Австралия е потърсила диалог с Китай за разрешаване на търговския им спор и за изчистване на всякакви недоразумения, каза австралийският земеделски министър - Дейвид Литълпрауд.

    Китай е най-големият търговски партньор на Австралия за стоки и услуги и представлява около 27,4% от търговията на Австралия със света, според австралийското правителство. През 2019 г. търговията между двете страни достигна рекордните 252 милиарда австралийски долара (178,5 милиарда долара), което е ръст от 17,3% на годишна база.

    Австралия и Китай подписаха споразумение за свободна търговия, което влезе в сила на 20 декември 2015 г.

    Две австралийски групи от памучна индустрия заявиха, че Китай е започнал да обезкуражава предените си заводи да използват памук, внесен от Down Under.

    „За нашата индустрия стана ясно, че Националната комисия за реформа на развитието в Китай напоследък обезкуражава предените заводи в тяхната страна да не използват австралийски памук“, заяви Адам Кей, главен изпълнителен директор на Cotton Australia, и Майкъл О'Рийли, председател на Австралийската асоциация на доставчиците на памук.

    Преди две години Китай добави около 800 000 тона допълнителни квоти за внос на памук, подлежащи на плъзгащо мито, за да отговори на нуждите на своята текстилна индустрия, според доклад на Министерството на земеделието на САЩ.

    Според ангажиментите на Пекин към Световната търговска организация, това означава, че Китай е задължен да разпределя ежегодно 894 000 тона памук за внос, който е обложен с 1% митническа тарифа, се казва в американския доклад от 2018 г. Всеки внос над тази квота би наложил мито от 40% и не е търговски жизнеспособен за износителите, като се имат предвид пазарните цени.

    „Това, което ни тревожи, е, че има съобщения, че китайските служители казват на мелничарите да не дават възможност на австралийския памук да участва в тази първоначална квота“, сподели Дейвид Литълпрауд,  добавяйки, че индустрията работи за осигуряване на налични алтернативни пазари.

    Памукът е най-новият селскостопански продукт, уловен в средата на търговския спор между двете страни, след като Австралия по-рано тази година подкрепи нарастващия призив за международно разследване на китайското лечение на коронавирусната пандемия.

    Тази година Китай предприе редица мерки срещу австралийските износители. Те включват антидъмпингови и антисубсидийни мита върху австралийския ечемик, забрана за внос на четири австралийски кланици за червено месо и съобщения за устно уведомяване на държавните комунални и стоманодобивни предприятия за спиране на вноса на австралийски въглища.

    Пекин започна също и разследване на вноса на австралийско вино.

    Китай Австралия търговски спор диалог

    Оценка на новината

    0