• Напрежението между САЩ и Китай може да раздели интернет

    Напрежението между САЩ и Китай може да раздели интернет

    ByteDance заяви, че няма да прехвърли своя алгоритъм или технология на Oracle, като част от сделката.

    Напрежението между САЩ и Китай може да раздели интернет

    Политическото напрежение между САЩ и Китай насочи вниманието към технологиите и веригите за доставки. Опасността от ''разделянето'' на интернет става все по-осезаема.

    През последните няколко години се прогнозира за т.нар. Splinternet, идеята, че може да се появи един вид двуколесен интернет - един, воден от САЩ и друг - от Китай. Въпреки че няма унифицирана дефиниция на splinternet, експерти споделиха, че данните ще играят ключова роля в мащаба на всякакъв вид фрактури на интернет, който използваме днес.

    „Мисля, че проблемът с данните и управлението на данните наистина ще бъде най-важното тук по отношение на това дали ще се получи разделение, раздробяване или някаква фрагментация на киберпространството“, сподели Пол Триоло, ръководител на геотехнологичната практика в Eurasia Group.

    До известна степен вече може да се види разцеплението в глобалния интернет. За известно време Китай ефективно блокира много американски технологични компании като Google и Facebook на територията на страната. В Китай приложенията, които хората използват, са много различни. Вместо Amazon има Taobao или JD.com, собственост на Alibaba. WeChat е избраното приложение за съобщения за над милиард души. А Пекин принуждава технологичните компании да цензурират съдържанието, считано за политически чувствително.

    Раздробяването на интернет може да навлезе по-дълбоко в области като стандарти - правила, които позволяват на някои технологии да работят заедно в глобален мащаб - и трансфер на данни. Последното е една от най-важните точки, а управлението на данните е една от областите на триене между страните по света.

    Кампанията на САЩ срещу китайски технологични компании се фокусира върху обвиненията, че те представляват заплаха за националната сигурност поради начина, по който могат да обработват данните на американските потребители. Например, в изпълнителната си заповед от 6 август, заплашваща да забрани приложението за социални медии TikTok, президентът Доналд Тръмп заяви, че услугата събира „огромни части от информация“ за американците, които могат да попаднат в ръцете на китайската комунистическа партия.

    TikTok е собственост на базираната в Пекин - ByteDance. Компанията многократно отрече тези твърдения. Но администрацията на Тръмп принуди TikTok да постигне споразумение, което ще позволи на Oracle да обработва американски потребителски данни, за да гарантира, че няма да бъдат прехвърлени никъде. Това споразумение не е финализирано и подробностите са оскъдни.

    Това е пример за локализация на данни - където данните на гражданите на дадена държава трябва да се съхраняват и обработват там. Това се случва и в Китай. Но това очевидно не са конкуриращите се държави и региони, където има триения относно управлението на данните. Европейският съюз, който се е заел да регулира практиките за събиране и обработка на данни на компании, работещи в блока, също е в противоречие със САЩ.

    ЕС и САЩ имаха споразумение, известно като щит за поверителност. Това е рамка за предоставяне на компании от двете страни на Атлантическия океан механизъм за спазване на изискванията за защита на данните при прехвърляне на лични данни от Европейския съюз и Швейцария в САЩ. Това споразумение се използва от хиляди компании.

    Но Европейският съд, най-висшият съд на ЕС, отмени споразумението по-рано тази година, заявявайки, че то не защитава адекватно личния живот на европейските граждани. Загрижеността в този случай се фокусира върху някои закони, които САЩ имат около наблюдението на своите граждани. Съдът беше обезпокоен, че американското законодателство не успява да защити личните данни на хората от държавното наблюдение по същия начин, както прави европейското законодателство.

    Подобна фрагментация около принципите на управление на данните може да доведе до създаване на фракции.

    По-строгите правила около потоците от данни могат да доведат до така наречените неутрални епицентри на данни, според Абишур Пракаш, геополитически специалист в Центъра за иновации на бъдещето (CIF), консултантска фирма със седалище в Торонто.

    Той се позова на сделката с TikTok, която все още се договаря. В настоящия си вид ще бъде създадено ново базирано в САЩ предприятие, наречено TikTok Global. Oracle и Walmart ще притежават 20% от това. ByteDance заяви, че ще притежава останалите 80%. Oracle обаче се оспорва, че ByteDance няма да притежава TikTok Global.

    Пракаш добави още, че в даден момент може да означава, че алгоритъмът на ByteDance трябва да има достъп до данните в САЩ, въпреки че целият смисъл на сделката е да се спре взаимодействието на американските данни с Китай.

     

    САЩ Кита ByteDance TikTok Oracle

    Оценка на новината

    0