• Каква е стратегията на Германия в борбата срещу COVID-19?

    Каква е стратегията на Германия в борбата срещу COVID-19?

    Германия е предала управлението на ограниченията във връзка с COVID-19 на регионалните лидери в своите 16 държави.

    Каква е стратегията на Германия в борбата срещу COVID-19?

    Страната се различава от европейските си колеги на политическо ниво по това, че е възприела до голяма степен децентрализиран подход към управлението на вируса. Но той може да се окаже нож с две остриета, когато става въпрос за ясни обществени насоки и съобщения за вируса, според Карстен Никел, заместник-директор на изследването в Teneo Intelligence.

    „Въпросът е дали силата на Германия от началото на пандемията - не само местното налагане, но всъщност локално задвижван дизайн на ограничителни, както и мерки за подкрепа - ще се превърне в пречка“, каза Никел.

    Германският канцлер Ангела Меркел „категорично призова за спазване през уикенда, но само ясни съобщения в цялата страна могат да предотвратят необходимостта от по-строги блокировки през зимата“, предупреди той.

    Тъй като други национални правителства в Европа налагат ограничения, вариращи от национални блокировки до локализирани мерки (макар и със споразумението и понякога неохотно приемане на местни лидери), Германия е предала управлението на ограниченията във връзка с COVID-19 на регионалните лидери в своите 16 държави.

    Това означава, че освен националните съобщения като Меркел от миналия уикенд, които призовават всички германци да избягват несъществени пътувания и събирания и общи правила за социално дистанциране и носене на маски, има и ограничения, които се различават от държава до държава.

    Преместването се основава на съответните нива на инфекция, наблюдавани в различни германски провинции, някои от които имат голямо население. Например Северен Рейн-Вестфалия, има 17,9 милиона жители и е видял най-голям брой регистрирани случаи на държава с 94 883 случая.

    „В политически план досега Германия се е справяла добре с традиционно децентрализирания си подход, като местните и регионалните власти се споразумяват за съвместно управление на пандемията, а не Берлин, налагащ правила за по-ниско ниво на властите,“ заяви Никел.

    „Но въпросът сега е как гражданите в цялата страна могат да бъдат привлечени да се съобразяват с идеално опростен и прозрачен набор от правила, като в същото време се оставя достатъчно място за диференциация между повече и по-малко засегнатите региони“, добави той.

    Преговорите за регионални правила между регионалните лидери и националното правителство също могат да бъдат нестабилен процес. Никел цитира продължителни преговори миналата седмица между Меркел и регионалните лидери за договаряне на нови ограничения, като прагове за частни събирания и ограничения за свободното пътуване от райони с по-висок процент на инфекция.

    Германия е регистрирала 397 922 случая на вируса, далеч по-ниски от Испания, която сега има над един милион случая, според данни, събрани от университета Джон Хопкинс, заедно с Франция.

    Германия е приложила сравнително по-мекия си опит с пандемията до съвременната си здравна система и стабилен режим на тестване и проследяване на контактите.

    Германия Стратегия Covid-19

    Оценка на новината

    0