• Брекзит ще предизвика големи промени за ирландските фирми

    Брекзит ще предизвика големи промени за ирландските фирми

    Движението на физически стоки е един от важните въпроси, които ще се решат след декември.

    Брекзит ще предизвика големи промени за ирландските фирми

    Митническият капацитет ще бъде голямо препятствие за много ирландски фирми, които търгуват с Великобритания, независимо дали е сключена сделка с ЕС до края на годината.

    Това твърди Ян Талбот, главен изпълнителен директор на бизнес групата Chambers Ireland, който заяви, че макар ирландското правителство да се ангажира да наеме допълнителен персонал, който да обслужва митниците в Обединеното кралство, много малки предприятия не са подготвени за новите отговорности, които ще им бъдат възложени.

    „В крайна сметка може да стигнете до митнически пункт и да установите, че вашата документация не е изготвена правилно и не можете да продължите“, каза Талбот.

    За много МСП (малки и средни предприятия), особено в селското и хранително-вкусовата промишленост, всяко забавяне може да бъде катастрофално.

    „Просто не знаем как ще се развие това по границите. Колко леко може да е например през първите няколко седмици и месеци, когато всички свикнат с това. Това ще бъде голям въпрос в съзнанието ни."

    Талбот добави, че независимо от преговорите за сделката относно тарифите и квотите, ще има допълнителни задължения за бизнеса.

    „Дори да получим сделка, ние не сме в сценарий, в който просто продължаваме да търгуваме, както сега. На 1 януари има огромно количество допълнителна административна тежест и сложност в търговията."

    Една стъпка в подготовката е осигуряването на номер за регистрация и идентификация на икономически оператори (EORI) от Revenue, ирландският данъчен орган, който се изисква за всеки, който внася и изнася извън ЕС. Но остава неясно дали всички фирми, които се нуждаят от такъв, са го получили.

    Миналата година Revenue се свърза с около 90 000 фирми, за които определи, че се нуждаят от регистрация. Говорител на Revenue каза, че през последния месец агенцията осъществява допълнителни контакти с около 14 000 фирми.

    Брайън Кийгън, директор на публичната политика в Chartered Accountants Ireland, заяви, че изтеглените преговори и удължените срокове са причинили известна умора сред бизнеса.

    „Имаше невероятно количество умора заради Брекзит", сподели той. „Не сме съвсем наясно дали ще се прилагат тарифи и второ, ако се прилагат, степента, в която ще се прилагат между Великобритания и Северна Ирландия, допълни Кийгън.

    Кийгън добави, че се надява на този етап да бъде постигнато някакво споразумение, което може да бъде разширено след януари.

    Обединеното кралство ще трябва да постигне споразумение за адекватност с ЕС - което на практика казва, че юрисдикциите са равнопоставени - също така, за да гарантира, че личните данни могат да текат.

    Миналия месец Ирландският съвет за граждански свободи заяви, че прилагането на изискванията за защита на данните в Обединеното кралство не е на ниво и заяви в писмо до Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, че има „неизбежен извод“, че Обединеното кралство не трябва да се предоставя адекватност.

    Ако такова споразумение не бъде постигнато, компаниите ще трябва да сключат отделни договорености за трансфер на данни с клиенти и партньори.

    Това е нещо, което Гарет Хики прави през последните няколко месеца, за да подкрепи стартиращия си Noa, който създава аудио версии на новинарско съдържание и работи с няколко големи издатели на новини.

    Великобритания ЕС Брекзит Ирландия

    Оценка на новината

    0