• Огнището на напрежение между САЩ и Китай продължава да тлее

    Огнището на напрежение между САЩ и Китай продължава да тлее

    Като цяло САЩ изглежда не виждат "реална печалба“ в отношенията на сътрудничество с Китай.

    Огнището на напрежение между САЩ и Китай продължава да тлее

    САЩ под администрацията на Байдън биха могли да си сътрудничат с Китай по отношение на здравеопазването и изменението на климата, въпреки че двете страни остават далеч по други въпроси, каза Есвар Прасад, бивш ръководител на китайския отдел на Международния валутен фонд.

    Избраният президент Джо Байдън е превърнал огнището на коронавирус в един от приоритетите си и се очаква да обяви работна група в понеделник, която ще излезе с план за ограничаване на вируса. По време на кампанията Байдън нарече изменението на климата „проблем номер едно, пред който е изправено човечеството“.

    „И двете са въпроси, които са много важни за входящата администрация и със сигурност поне по тези въпроси Китай трябва да се разглежда като нещо като партньор, макар и не като близък съюзник“, каза Прасад, сега професор в университета Корнел.

    Той посочи, че в областта на здравеопазването Китай - където Covid-19 е открит за първи път - изглежда е свършил „сравнително добра работа“ в справянето с пандемията и нейните последици. По отношение на изменението на климата САЩ може да не успеят да постигнат много в световен мащаб без сътрудничеството на Китай, отбеляза още той.

    "Това са области, в които мисля, че двете страни могат да се видят„ очи в очи “, което се надявам да осигури по-добра основа за преговори в много по-трудни области, особено икономическите и търговските политики, където има почти вградени спорни въпроси“,  добави Прасад.

    Това не означава, че отношенията между САЩ и Китай - които се влошиха при президента Доналд Тръмп - може да се обърнат към по-добро. Като повтаря възгледите на много експерти, Прасад споделя, че политиката на САЩ спрямо Китай е малко вероятно да се промени съществено.

    И все пак администрацията на Байдън би използвала различен тон и тактика при подхода към Пекин, каза Прасад. Избраният президент вероятно ще наеме администрацията си с хора, които са работили при бившия президент Барак Обама. Тези хора, добави още професорът,  признават, че работата с Китай може да има ползи.

    „Мисля, че администрацията на Байдън ще бъде много по-стратегическа в своя подход, като признае, че може да се наложи да даде няколко области, за да получи по-широки отстъпки в много други“, каза той.

     

    САЩ Китай сътрудничество напрежение Джо Байдън

    Оценка на новината

    0