• Европа приветства победата на Байдън

    Европа приветства победата на Байдън

    Последните избори в САЩ се определят като изключителни.

    Европа приветства победата на Байдън

    Европейските лидери поздравиха горещо демократа Джо Байдън след прогнозната му победа на изборите, победа, която идва след четири години нестабилни отношения с президента Доналд Тръмп.

    Трансатлантическите отношения се влошиха значително след пристигането на Тръмп в Белия дом през 2017 г. с разногласия относно международната търговия, отбраната и технологиите. Европейските власти се бореха също с директния стил на Тръмп и използването му от Twitter, който той често използва като средство за комуникация на политиката.

    Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, говори за „подновено” партньорство между САЩ и Европа, когато поздрави избрания президент Байдън за резултата през уикенда.

    Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и италианският Джузепе Конте, бяха сред многото държавни глави, поздравяващи Байдън за резултата.

    Търговията е един от най-спорните въпроси за САЩ и Европа през последните четири години. В началото на председателството си Тръмп прекрати преговорите за търговско споразумение между САЩ и ЕС, наложи по-високи мита върху вносни европейски стоманени и алуминиеви продукти и заплаши да направи същото за европейския внос на автомобили.

    Те също така се сблъскаха за субсидии в дългогодишен спор, включващ производителите на самолети Boeing и Airbus. Съобщава се, че Европейският съюз разглежда налагането на мита на стойност 4 милиарда долара върху американски стоки, след като Световната търговска организация се съгласи, че САЩ предоставят незаконна помощ на Boeing.

    „Не бихме се изненадали, ако САЩ и ЕС обезвредят или дори разрешат този спор малко след като администрацията на Байдън встъпи в длъжност на 20 януари 2021 г.“, заяви Холгер Шмидинг, главен икономист в Беренберг.

    Под ръководството на Тръмп САЩ промениха позицията си по отношение на международната търговия, благоприятствайки двустранните споразумения и използвайки налагането на вносни мита, за да окажат натиск върху търговските партньори и да популяризират програмата „Америка на първо място“.

    "Байдън ще върне САЩ на масата на многостранността, въпреки че САЩ няма да могат да играят роля отдалечено, както доскоро", заяви Ерик Нилсен, главен икономист в УниКредит.

    Европейският съюз е видял засилена подкрепа за партии против установяването в резултат на дълговата и миграционната кризи, които засегнаха региона през последните години, и Тръмп беше вдъхновение за много от тези политици.

    ЕС все още е въвлечен в преговори с Обединеното кралство относно бъдещите им отношения, започвайки през 2021 г., след края на преходния период след излизането на Великобритания от блока.

    Остават им само няколко седмици, за да се споразумеят за новите си търговски договорености и не е ясно дали ще преодолеят своите изключителни различия през това време. Непостигането на сделка би увеличило разходите за износителите от двете страни и потенциално би поставило в риск споразумението от Великия петък, мирно споразумение между Северна Ирландия и Република Ирландия.

     

    европа САЩ ЕС СТО Джо Байдън отношения

    Оценка на новината

    0