• Pfizer и BioNTech получават одобрение от Великобритания за ваксина срещу коронавирус

    Pfizer и BioNTech получават одобрение от Великобритания за ваксина срещу коронавирус

    Началото на разпространението на ваксината е насрочено за следващата седмица.

    Pfizer и BioNTech получават одобрение от Великобритания за ваксина срещу коронавирус

    Pfizer Inc. (PFE), както и немският им партньор BioNTech (BNTX), получиха първото официално одобрение за глобално достъпна ваксина срещу коронавирус в сряда след „зелена светлина“ от здравни служители във Великобритания.

    Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство (MHRA) се съгласи, че ваксината е повече от належащо да бъде използвана, по-малко от месец, след като през ноември бяха публикувани данни от серия тестове и последва поръчка за 40 млн. дози от ръководеното от Борис Джонсън правителство. Ваксинациите могат да започнат още през следващата седмица, заяви здравният министър Мат Ханкок, като се очаква първо да бъдат ваксинирани здравните работници и тези, които са изложени на най-висок риск от заразяване и усложнения от респираторния вирус.

    Днешното разрешение за спешна употреба на ваксина във Великобритания бележи исторически момент в борбата срещу COVID-19. Това упълномощаване е цел, за която работим, откакто за първи път обявихме, че науката ще победи, и приветстваме MHRA за способността им да извършат внимателна оценка и да предприемат навременни действия, за да помогнат за защитата на хората в Обединеното кралство “, каза изпълнителният директор на Pfizer - Алберт Бурла.

    Тъй като очакваме още разрешения и одобрения, ние се фокусираме върху действия със същото ниво на спешност, за да доставим безопасно висококачествена ваксина по целия свят", добави той. „С хиляди хора, които се заразяват, всеки ден има значение в колективната надпревара за прекратяване на тази опустошителна пандемия. "

    Акциите на Pfizer бяха с 3,7% по-високи в предпродажбеното търгуване в сряда, за да индикират начална цена от $ 40,89 всяка. Междувременно акциите на BioNTech, регистрирани в САЩ, бяха маркирани със 7,4% по-високи при $ 122.40 всяка.

    Американската администрация по храните и лекарствата ще направи оценка на искането за разрешение за спешна употреба на Pfizer на 10 декември, като служителите на ЕС ще вземат решение на 29 декември.

    Миналият месец Pfizer заяви, че ваксината, известна като BNT162b2, е достигнала 95% ефективност за всички възрастови и расови демографски данни и отново потвърди целта си да има 1,3 милиарда дози на разположение през следващата година и 50 милиона дози преди края на тази година.
    Pfizer също заяви, че ще бъде готова да разпространи ваксината „в рамките на часове“ след одобрението от FDA, като центровете за контрол на заболяванията вземат окончателното решение за разпределение както на държавно, така и на национално ниво.

    Moderna, която в понеделник съобщи за ваксина със 100% степен на ефикасност срещу тежки форми на COVID-19, вероятно ще получи решение от Европейската агенция по лекарствата на 12 януари, посочиха официални източници.

    акции Covid-19 ваксина Pfizer BioNTech

    Оценка на новината

    0