• Швеция с цел - 2 милиона COVID-19 ваксини

    Швеция с цел - 2 милиона COVID-19 ваксини

    Швеция се стреми да получи 2 милиона ваксини против коронавирус през първото тримесечие на 2021.

    Швеция с цел - 2 милиона COVID-19 ваксини

    Швеция очаква да получи достатъчно ваксини против Covid-19 за имунизиране на една пета от населението си през първото тримесечие на 2021 г., заяви в петък премиерът Стефан Лофвен.

    Швеция е осигурила ваксини от Pfizer Inc., Moderna Inc., AstraZeneca Plc, Janssen Pharmaceuticals Inc. и CureVac NV чрез споразумения с Европейския съюз. Предвижда се имунизациите да започнат в по-малък мащаб през януари, като се очаква 4 милиона дози - достатъчни за 2 милиона души - да бъдат доставени до края на март.

    "Програмата за ваксинация ще даде приоритет на жителите и персонала в домовете за грижи, както и на възрастните хора, които получават помощ у дома", заяви генералният директор на Агенцията за обществено здраве - Йохан Карлсън на брифинг пред медиите. Тази група се оценява на 570 000 души в 10-милионната нация. След това на медицинския персонал, хората над 70 години и други лица в риск ще бъде предложена ваксината, преди тя да бъде предоставена на останалите 6 милиона шведи.

    Европейската агенция по лекарствата планира да реши дали да одобри или не ваксините, разработени от Pfizer и BioNTech SE на 29 декември. Подобно решение за ваксината на Moderna е планирано най-късно на 12 януари.

    Швеция ваксини Covid-19

    Оценка на новината

    0