• Холандия налага строги ограничителни мерки в следващите 5 седмици за борба с COVID-19

  Холандия налага строги ограничителни мерки в следващите 5 седмици за борба с COVID-19

  Новите мерки ще дойдат като допълнение на частичното блокиране от средата на октомври, което принуди баровете и ресторантите да спрат да работят.

  Холандия налага строги ограничителни мерки в следващите 5 седмици за борба с COVID-19

  Холандското правителство налага по-строги мерки на блокиране за период от пет седмици в опит да обърне скока в ежедневните случаи на хоспитализирани пациенти с коронавирус.

  Магазините с несъществено значение ще бъдат затворени поне до 19 януари, заяви министър-председателят Марк Руте в телевизионна реч в понеделник. Публично достъпни пространства като зоопаркове, увеселителни паркове и кина също ще бъдат затворени, докато супермаркетите и аптеките ще останат отворени, каза Руте.

  Новите мерки ще дойдат като допълнение на частичното блокиране от средата на октомври, което принуди баровете и ресторантите да спрат да работят. След доскорошният спад в броят на случаите на заразени, в последните дни се наблюдава рязък скок на заболяването, което кара холандското правителство да последва съседна Германия и да въведе по-строги мерки.

  Като част от по-строгите ограничения, целящи да предложат облекчение на здравната система на страната, училищата и университетите ще трябва да преместят всички свои уроци онлайн от сряда.

  С новите мерки „всичко е насочено към намаляване на броя на контактите до минимум“, каза Руте в обръщение от офиса си в Хага. С тази реч се отбелязва второто обръщение, от началото на пандемията, към нацията в национален ефир от министър-председателя - рядкост в холандската политика.

  Пандемията е убила повече от 10 000 души в Холандия, като броят на потвърдените пациенти от началото на заразата е почти 622 000. Броят на пациентите с коронавирус в болниците се е увеличил със 105 през изминалия ден, като общият брой е 1 872.

  Холандия Covid-19 ограничителни мерки

  Оценка на новината

  5.00