• САЩ на път да ограничат използването на китайско енергийно оборудване за военни бази

    САЩ на път да ограничат използването на китайско енергийно оборудване за военни бази

    Заповедта, издадена от Министерството на енергетиката, конкретно засяга четири вида енергийни съоръжения.

    САЩ на път да ограничат използването на китайско енергийно оборудване за военни бази

    Администрацията на Тръмп издава нови забрани за използването на китайско енергийно оборудване на военни бази, позовавайки се на необходимостта да се защитят съоръженията на САЩ от чужди противници, според двама висши служители на Министерството на енергетиката, запознати с въпроса.

    Предприятията, които доставят военни бази и други критични отбранителни съоръжения, ще имат забрана да използват трансформатори за високо напрежение и друго оборудване от Китай съгласно заповед, издадена в четвъртък от министъра на енергетиката Дан Бруйлет. Поръчката ще влезе в сила в 30 дневен срок от момента на издаване.

    Това е поредната стъпка в широкообхватните усилия на администрацията на Тръмп да ограничи достъпа на Huawei Technologies Co. и други китайски компании до западни мрежи и технологии. Държавният департамент оказва натиск на съюзници в Европа и в други точки по света, да ограничат Huawei и ZTE Corp. от комуникационни мрежи с 5G, позовавайки се на опасения от шпионаж.

    Дан Бруйлет каза в изявление, че е „наложително“ за САЩ да подсигурят електропреносната мрежа „срещу атаки и експлоатация от чужди противници“.

    Заповедта, издадена от Министерството на енергетиката, конкретно засяга четири вида енергийни съоръжения: силови трансформатори, трансформатори за стъпала на генератори, прекъсвачи и оборудване с реактивна мощност, според служители на енергийния отдел, които поискаха анонимност, за да обсъдят информация, която все още не е публична. Те казаха, че поръчката се очаква да засегне по-малко от 5% от комуналните услуги в САЩ.

    През последните години членовете на конгреса и администрацията на Тръмп изразиха опасения относно уязвимостта на електропреносната мрежа към чужда намеса. Доклад на директора на националното разузнаване от миналата година предупреждава, че и Китай, и Русия имат способността да предприемат кибер атаки, насочени както към електрическата мрежа, така и към газопроводите за природен газ.

    Сред компаниите, които са посочени като особена заплаха за американската електрическа мрежа, е Huawei, китайският производител на слънчеви панели, технологии за съхранение на енергия и телекомуникационна инфраструктура.

    САЩ Китай ограничения Енергийно оборудване

    Оценка на новината

    0