• Надеждите на Владимир Путин за бързото въстановяване на икономиката вероятно отново ще бъдат разбити от свиващата се руска работна сила

    Надеждите на Владимир Путин за бързото въстановяване на икономиката вероятно отново ще бъдат разбити от свиващата се руска работна сила

    Компании, вариращи от златотърсачи до строители, казват, че са били принудени да увеличат заплатите, за да привлекат местните жители.

    Надеждите на Владимир Путин за бързото въстановяване на икономиката вероятно отново ще бъдат разбити от свиващата се руска работна сила

    Надеждите на Владимир Путин за бързото въстановяване на икономиката вероятно отново ще бъдат разбити от свиващата се руска работна сила.

    Работодателите, особено в строителството, се борят да намерят достатъчно хора, които да запълнят работни места, тъй като ограниченията поради коронавируса са намалили наполовина броя на имигрантите. Компании, вариращи от златотърсачи до строители, казват, че са били принудени да увеличат заплатите, за да привлекат местните жители.

    Почти половината от анкетираните строителни компании от националния строителен съюз са заявили, че са увеличили заплащането. MIC Group, базираният в Москва конструктор, е увеличил заплатите средно с около 15% и това е помогнало за привличането на повече персонал, каза Андрей Рябински, ръководител на борда на директорите.

    Преди пандемията беше достатъчно трудно да се намерят квалифицирани работници, но сега го усещаме много повече“, каза той.

    Кремъл разчита на бързо възстановяване от пандемията, за да потуши нарастващото недоволство от падащите доходи и нарастващите потребителски цени. Въпреки успеха на своята ваксина Sputnik, Русия изостава в амбицията си да ваксинира 60% от населението до средата на годината.

    Русия вече е премахнала повечето от ограниченията си против разпространението на вируса и скорошното покачване на цените на петрола би трябвало да помогне за икономически скок след второто тримесечие, но темпът на растеж може да бъде ограничен без достатъчно предлагане на работници. Свиващата се работна сила може да смъкне около 25 базисни пункта всяка година за потенциалния растеж през следващото десетилетие, според Bloomberg Economics.

    Русия обикновено разчита на армия от работници от други части на бившия Съветски съюз, за ​​да помогне за задоволяване на повишеното търсене, когато икономиката се засили, но повечето граници са затворени от почти година.

    Работниците - мигранти обикновено съставляват около 7% от работната сила на Русия и допринасят за около 6% от брутния вътрешен продукт, според Евгений Винокуров, главен икономист в Евразийската банка за развитие.

    На строителните площадки все още се забелязва недостиг на работници, въпреки факта, че заплатите са увеличени“, каза Антон Глушков, президент на Nostroi, националния синдикат на строителите. „Това в крайна сметка ще доведе до увеличение в разходите за строителство.

    Руската и без това свиваща се работна сила също пострада от третата по големина смъртност от COVID-19 в света през миналата година. Населението се е свило с почти 700 000 души през 2020 г., най-големият годишен спад през последните 15 години.

    Възрастните хора могат да изберат да не се връщат на работа веднага поради повишени рискове за здравето, според София Донец, главен икономист в Ренесанс Капитал в Москва.

    русия икономика Свят работна сила недостиг

    Оценка на новината

    5.00