• Канада обеща да накара Facebook да плаща за новинарско съдържание

    Канада обеща да накара Facebook да плаща за новинарско съдържание

    Канада обещава да не отстъпи, ако платформата за социални медии изключи новините на страната, както направи в Австралия.

    Канада обеща да накара Facebook да плаща за новинарско съдържание

    Facebook блокира цялото австралийско новинарно съдържание в своята услуга заради предложеното законодателство и Google на Alphabet Inc да плаща такси на австралийските издатели за връзки с новини. Ходът на Facebook бележи повратна точка, която ще изисква общ международен подход.

    Канадският министър Стивън Гилбо, осъди действията на Facebook и заяви, че това няма да възпре Отава.

    "Канада е в челните редици на тази битка. Ние наистина сме сред първата група страни по света, които правят това," каза той пред репортери.

    Гилбо заяви, че Канада може да приеме австралийския модел, който изисква Facebook и Google да сключват сделки за плащане на новинарски сайтове, чиито връзки стимулират активността на техните услуги, или да се споразумеят за цена чрез обвързващ арбитраж.

    Друг вариант е да последват примера на Франция, която изисква големи технологични платформи да започнат разговори с издатели, търсещи възнаграждение за използване на новинарско съдържание.

    "Работим, за да видим кой модел би бил най-подходящ", каза Гилбо и добави, че е говорил миналата седмица с френските, австралийските, германските и финландските си колеги за съвместна работа за осигуряване на справедлива компенсация за уеб съдържание.

    "Подозирам, че скоро ще имаме пет, 10, 15 държави, които ще приемат подобни правила. Facebook ще прекъсне ли връзките с Германия, с Франция?"попита той, казвайки, че в един момент подходът на Facebook ще стане "напълно неустойчив".

    Тази седмица Facebook заяви, че новините съставляват по-малко от 4% от съдържанието, което хората виждат в платформата, но твърдят, че са помогнали на австралийските издатели да генерират около 407 милиона австралийски долара миналата година.

    Google е подписал 500 сделки на стойност около 1 милиард долара за три години с издатели по целия свят за новата си услуга News Showcase и води преговори с канадски компании.

    Гилбо каза, че Google ще бъде предмет на новия канадски нов закон, тъй като Отава иска подход, който е справедлив, прозрачен и предсказуем. Лорън Скели, говорител на Google в Канада, отказа да коментира забележките на Гилбо, заявявайки, че компанията не знае подробности за законодателството.

    Майкъл Гейст, канадски изследовател по право в областта на интернет и електронната търговия в университета в Отава, заяви, че Канада трябва да се стреми към подхода на Google, където компаниите влагат пари в съдържание, което осигурява добавена стойност.

    "Ако следваме австралийския модел, ще се озовем на почти същото място", сподели той. "Всички губят. Медийните организации губят, Facebook губи."

    Кевин Чан, ръководител на публичната политика за Facebook в Канада, каза, че има "други възможности за подкрепа на новини в Канада, които ще имат по-голяма полза за издателите от всякакъв мащаб".

    google facebook Канада Alphabet

    Оценка на новината

    0