• Как двама студенти превърнаха пандемията в бизнес?

    Как двама студенти превърнаха пандемията в бизнес?

    Бизнесът е насочен към настоящи и завършили студенти, които търсят стаж в предимно малки и средни фирми.

    Как двама студенти превърнаха пандемията в бизнес?

    Плановете на хиляди студенти след дипломирането им бяха напълно разрушени, заради пандемията COVID-19.  За една предприемаческа двойка обаче несигурността създаде възможност да започнат собствен бизнес за стажове. 

    Приятелите и състуденти Пади Райдър и Роб Малдауни завършват бизнес степен в престижния ирландски колеж "Trinity" миналото лято. Само няколко дни след това, те започват да търсят подкрепата на местни фирми, за да представят новия си бизнес: Covid Interns.

    Бизнесът е насочен към настоящи и завършили студенти, които търсят стаж в предимно малки и средни фирми. От старта си Covid Interns е осигурил стажове на над 200 кандидати в повече от 180 фирми от старта си. Бизнесът започва да отчита нарастващ интерес и в чужбина, а не само в Ирландия.

    "Covid Interns започна като „отговор на общността.“, сподели Райдър. "Искахме да се чуе гласа на нашите състуденти, чиито планове след дипломирането бяха буквално изпепелени от избухналата пандемия."

    Райдър и Малдауни също са изпитвали това безпокойство дали собствените им планове след дипломирането ще се провалят.

    "Райдър искаше да работи в сливания и придобивания, но поредица от интервюта за летни стажове в крайна сметка доведе до „имейл след имейл“ от фирми, в които се казва, че стажовете се отлагат."

    "Малдауни преговаряше за присъединяване към магистърска програма в базиран в Дъблин бизнес за разширяване на виртуалната здравна диагностика LetsGetChecked, чиито здравни тестове включват такъв за Covid-19. Той обаче не беше сигурен дали това ще продължи, затова междувременно искаше да работи върху нещо друго."

    В допълнение към трудностите, пред които са изправени завършилите, двойката предприемачи забелязва и пропаст на пазара с малкия и среден бизнес. Райдър го определя като „жизнената сила на ирландската икономика“, но не разполага със същите ресурси, за да привлече толкова много стажове кандидати като по-големи фирми.

    Trinity и Ирландската международна бизнес мрежа предлагат да споделят публикации за техния бизнес безплатно. Това означава, че голяма част от първоначалния растеж на бизнеса е органичен, споделя Малдауни, без да изисква от тях да инвестират собствени пари в начинанието.

    Covid Interns продължава да наблюдава растеж, като само през последните няколко месеца са кандидатствали почти 1000 студенти. По-голямата част от стажовете са платени, като доброволните неплатени стажове са запазени само за благотворителни организации или други бизнеси, засегнати от пандемията. Тези доброволни стажове също имат ограничение на седмичното работно време.

    Към днешна дата екипът на Covid Interns наброява седем души. 

    Младите хора са една от най-силно засегнатите групи на пазара на труда в резултат на пандемията на коронавируса, като много по-вероятно е да работят в сектори, най-силно засегнати от кризата. Освен това сайтът за работни места Glassdoor установи, че броят на стажовете в САЩ, рекламирани на него през май 2020 г., е спаднал почти наполовина в сравнение с май 2019 г.

    Пандемията не само е подтикнала бизнеса да премине към работа от разстояние, но и икономическите ефекти са принудили някои фирми да затегнат бюджетите си, което кара студентите и завършилите да губят ценни възможности за трудов опит.
     

    Ирландия пандемията COVID-19 Covid Interns стажове

    Оценка на новината

    5.00