• САЩ се готвят да предизвикат Китай

    САЩ се готвят да предизвикат Китай

    Президентът Джо Байдън ще се срещне с японския премиер Йошихиде Суга в петък. 

    САЩ се готвят да предизвикат Китай

    Двамата лидери ще се съберат във Вашингтон по време на първата лична среща на върха на президента на САЩ с чуждестранен лидер след инаугурацията му през януари. Срещата идва, когато САЩ се опитват да оспорят Китай по въпроси, вариращи от правата на човека до нелоялните търговски практики.

    „Възстановяването на американските съюзи и конкуренцията с Китай са ядрото на външната политика на Байдън. Личната среща със Суга сигнализира, че Япония е връзката на двете усилия“, каза Джонатан Ууд, директор и водещ американски анализатор в консултантската компания Control Risks.

    По време на срещата си Байдън и Суга ще обсъдят партньорството за сигурност между САЩ и Япония и други потенциални области на сътрудничество. Това може да включва изменението на климата, пандемията Covid-19 и стабилността в Тайванския проток, твърдят анализатори.

    Един от възможните резултати от срещата на върха е инфраструктурен план, фокусиран върху висококачествени проекти като високоскоростен 5G интернет и чиста енергия, съобщи Nikkei Asia миналата седмица.

    Подобно американо-японско инфраструктурно сътрудничество може да съперничи на огромната китайска инициатива „Пояс и път“. Тя представлява амбициозна програма на Китай за изграждане на физическа и цифрова инфраструктура, която свързва стотици държави от Азия до Близкия изток, Африка и Европа. Много критици смятат, че външната политика на китайския президент Си Дзинпин е да разшири глобалното влияние на страната си.

    „Установяването на алтернатива на китайската инициатива„ Пояс и път “е важно за цялостната програма за външна политика на Байдън в Индо-Тихия океан“, каза Нийл Томас, анализатор в рисковата консултантска компания Eurasia Grouр. „Това е така, защото най-добрият начин Вашингтон да се конкурира с икономическото влияние на Пекин в Индо-Тихия океан е да предложи по-привлекателна възможност за развитие на страните от региона“, добави той.

    Още преди да бъде избран за президент, Байдън беше критикувал Китай за финансирането на проекти за мръсни изкопаеми горива чрез инициативата „Пояс и път“. Той изтъкна възможността да работи със съюзници, за да предложи алтернативни източници на финансиране за енергийни проекти с по-ниски въглеродни емисии.

    Япония настъпва тънка граница между САЩ - основния си партньор по сигурността и Китай - най-големия си икономически партньор.Администрацията на Байдън даде приоритет на Япония в нейните дипломатически дейности в Азиатско-Тихоокеанския регионЯпония е важен съюзник на САЩ в Азия, където китайското влияние нарасна през последните няколко години.

    Миналия месец Байдън се срещна практически с лидери на така наречения Quad съюз, в който Япония е член. Някои анализатори заявиха, че неформалният стратегически съюз - който включва САЩ, Австралия и Индия - може да бъде начин за противодействие на влиянието на Китай.

    Държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин също посетиха Токио, за да се срещнат с японските си колеги миналия месец.

     

    САЩ Китай Япония Джо Байдън

    Оценка на новината

    5.00