• Федералният съд на Австралия установи, че Google заблуждава потребителите при събирането на данни

    Федералният съд на Австралия установи, че Google заблуждава потребителите при събирането на данни

    Говорител на Google посочи, че съдът е отхвърлил много от общите искове на ACCC.

    Федералният съд на Австралия установи, че Google заблуждава потребителите при събирането на данни

    Федералният съд на Австралия установи, че Google е заблудил потребителите относно лични данни за местоположението, събрани чрез мобилни устройства с Android между 2017 и 2018 г., заяви регулаторът на конкуренцията в страната в петък.

    Австралийската комисия за конкуренция и потребители (ACCC), която стартира съдебни производства срещу Google през 2019 г., заяви, че решението е „важна победа за потребителите“ по отношение на защитата на неприкосновеността на личния живот онлайн.

    Google заблуждава потребителите на Android, мислейки, че гигантът за търсене може да събира лични данни само ако настройката „история на местоположението“ е включена, казаха от ACCC. Съдът установи, че Google все още може да събира, съхранява и използва лични данни за местоположение, ако настройката за „активност в мрежата и приложенията“ е включена - дори ако „история на местоположенията“ е изключена.

    „Това е важна победа за потребителите, особено за всички, загрижени за поверителността им онлайн, тъй като решението на Съда изпраща силно послание до Google и други, че големият бизнес не трябва да заблуждава своите клиенти“, заяви председателят на ACCC - Род Симс в изявление.

    Говорител на Google посочи, че съдът е отхвърлил много от общите искове на ACCC.

    Не сме съгласни с останалите констатации и в момента преглеждаме възможностите си, включително евентуална жалба“, заяви говорителят на Google в изявление.

    След съдебното производство на ACCC, технологичният гигант подобри прозрачността и контрола на потребителите, включително функция за автоматично изтриване за историята на местоположенията и режим инкогнито в своя продукт "Карти".

    ACCC заяви, че иска декларации, имуществени санкции, заповеди за публикуване и заповеди за спазване, но не посочи сумата.

    „В допълнение към санкциите, ние търсим възможност Google да публикува известие до австралийските потребители, за да обясни по-добре настройките на Google за местоположението в бъдеще“, каза Симс и добави, че ще позволи на потребителите да правят информиран избор дали да оставят определени настройки на Google активирани.

    По-рано, регулаторът на конкуренцията и технологичният гигант се сблъскаха с медиен закон, който ще изисква от Google и Facebook да плащат за новини. Австралия прие този закон в парламента през февруари тази година.

    google потребители Android Австралия лични данни

    Оценка на новината

    5.00