• Глобалното използване на изкопаеми горива се ускорява

    Глобалното използване на изкопаеми горива се ускорява

    Това изостря риска от климатична катастрофа.

    Глобалното използване на изкопаеми горива се ускорява

    Зависимостта на света от изкопаеми горива вероятно ще се влоши още повече през следващите десетилетия, изостряйки риска от климатична катастрофа, тъй като световните лидери и изпълнителни директори нееднократно заявяват своята ангажираност с така наречения „енергиен преход“.

    Политиците са под засилен натиск да изпълнят обещанията, дадени като част от Парижкото споразумение преди тазгодишната COP26, която трябва да се проведе в Глазгоу, Шотландия в началото на ноември.

    И все пак, дори когато политиците и бизнес лидерите публично признават необходимостта от преход към нисковъглеродно общество, надеждите за ограничаване на глобалното затопляне - и постигане на решаваща глобална цел - бързо се влошават.

    Почти 200 държави ратифицираха Парижкото споразумение за климата на COP21, като се съгласиха да продължат усилията си за ограничаване на повишаването на температурата на планетата до 1,5 градуса по Целзий над нивата от преди индустрията. Той остава ключов фокус пред COP26, въпреки че някои учени по климата сега вярват, че постигането на тази цел вече е „практически невъзможно“.

    Междуправителствената комисия по изменението на климата изчисли, че причиненото от човека затопляне в резултат на минали и текущи емисии добавя приблизително 0,2 градуса по Целзий към средните глобални температури всяко десетилетие. И ако това продължи, IPCC прогнозира, че затоплянето вероятно ще достигне 1,5 градуса по Целзий между 2030 и 2052 г.

    За да го поддържат под това ниво, учените по климата призовават за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г., преди да достигнат нула около 2050 г.

    „Не става въпрос за отсъствието на технологията или невъзможността да се направи това. Ако всъщност погледнете кои са по-евтините източници на енергийни доставки в момента, това всъщност дори не е въпрос на икономика. Това е много повече за вградени силови структури и непрекъсната подкрепа на умиращата индустрия.“, добави той.

    Един от „най-добрите примери“ за това прекъсване, отбеляза Мъфет, е, че някои нулеви стратегии на правителствата и компаниите зависят от увеличаването на използването на изкопаеми горива „за десетилетия напред“. Тези политики обикновено „разчитат силно на недоказани и потенциално много опасни стратегии за отстраняване на въглерод, за да накарат този въглероден диоксид да изчезне магически“.

    Понастоящем нивата на въглероден диоксид на Земята са по-високи от всяко време през последните 3,6 милиона години, според изследване на Националната администрация за океаните и атмосферата. Констатациите, публикувани миналата седмица, установиха, че нивата на CO2 и метан - двата най-важни парникови газа - продължават „неумолимото си покачване“ през миналата година въпреки рязкото икономическо забавяне, причинено от пандемията на коронавируса.

    „Човешката дейност води до изменението на климата“, каза Колм Суини от Глобалната лаборатория за наблюдение на NOAA. „Ако искаме да смекчим най-лошите въздействия, ще вземем умишлен фокус върху намаляването на емисиите на изкопаеми горива почти до нула - и дори тогава ще трябва да търсим начини за допълнително отстраняване на парниковите газове от атмосферата.“

    Изгарянето на изкопаеми горива като нефт, газ и въглища отделя във въздуха големи количества въглероден диоксид. Парниковите газове улавят топлината в нашата атмосфера, причинявайки глобално затопляне. IPCC установи, че емисиите от изкопаеми горива и промишлеността са основната причина за глобалното отопление, което представлява 89% от глобалните емисии на CO2 през 2018 г.

    Американската администрация за енергийна информация заяви, че очаква глобалните емисии на въглероден диоксид от енергийни източници да продължат да нарастват през следващите десетилетия.

    Междуправителственият комитет по изменението на климата призна, че преходът от изкопаеми горива е огромно начинание и ще изисква „бързи, широкообхватни и безпрецедентни промени“ във всички аспекти на обществото. Той също така подчертава тезата, че ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий „може да върви ръка за ръка с осигуряването на по-устойчиво и справедливо общество“, с ясни ползи както за хората, така и за природните екосистеми.

    Анализ на Обединените нации, публикуван на 26 февруари, обаче установи, че обещанията, дадени от страни по света за ограничаване на емисиите на парникови газове, са „много далеч“ от задълбочените мерки, необходими за избягване на най-опустошителните последици от разрушаването на климата.

    Последният доклад на ООН за националните планове за действие в областта на климата - понякога наричан национално определен принос - включва държави, отговорни само за около една трета от глобалните емисии. Това е така, защото само 75 от 195-те страни, подписали споразумението от Париж, са представили своите NDC за намаляване на емисиите до 2030 г. навреме, за да бъдат оценени.

    САЩ, Китай и Индия, някои от най-големите емитери в света, тепърва ще формулират своите съответни NDC.

     

    *NDC (Netwrix Data Classification) - софтуер за класификация на данни.

    изкопаеми горива прогнози въглеродни емисии NDC

    Оценка на новината

    0