• Петролният гигант Shell трябва да намали емисиите на въглерод с 45% до 2030 г.

    Петролният гигант Shell трябва да намали емисиите на въглерод с 45% до 2030 г.

    Холандският съд постанови решение, което ще задължи Shell да преразгледа своите климатични цели за пореден път.

    Петролният гигант Shell трябва да намали емисиите на въглерод с 45% до 2030 г.

    Холандски съд постанови, че петролният гигант Royal Dutch Shell трябва да намали своите въглеродни емисии с 45% до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г.

    Решаващото решение идва в момент, когато най-големите корпоративни емисии в света са под огромен натиск да определят краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели за емисиите, които са в съответствие с Парижкото споразумение. Споразумението за климата е широко признато като изключително важно за избягване на необратима климатична криза.

    Текущата климатична стратегия на Shell гласи, че компанията се стреми да се превърне в бизнес с нулеви нулеви емисии до 2050 г., като компанията си поставя за цел да намали емисиите си на CO2 с 45% до 2035 г.

    Говорител на Shell заяви, че компанията „напълно очаква да обжалва днешното разочароващо съдебно решение“.

    „Инвестираме милиарди долари в нисковъглеродна енергия, включително зареждане на електрически превозни средства, водород, възобновяеми източници и биогорива“, каза говорителят по имейл. „Искаме да увеличим търсенето на тези продукти и да разширим още по-бързо новия си енергиен бизнес.“

    Акциите на Shell се търгуваха с 0,2% по-високо в Лондон. Цената на акциите е нараснала с почти 10% от годината досега, след като е паднала с близо 40% през 2020 г.

    „Преломен момент в историята“
    Делото беше заведено през април 2019 г. от седем активистки групи - включително „Приятели на Земята“ и „Грийнпийс“ - от името на 17 200 холандски граждани. Съдът призовава, че бизнес моделът на Shell „застрашава правата и живота на хората“, като представлява заплаха за целите, заложени в Парижкото споразумение.

    Съгласно Парижкото споразумение - сделка, приета през 2015 г. и подписана от 195 държави - нациите се съгласиха на рамка, която да предотврати повишаването на глобалните температури с повече от 2 градуса по Целзий, въпреки че споразумението има за цел да предотврати повишаването на глобалната температура над 1,5 градуса по Целзий.

    Роджър Кокс, адвокат на екологичните активисти по случая, заяви в изявление, че решението бележи "повратна точка в историята" и може да има големи последици за други големи замърсители.

    Междувременно Сара Шоу, координатор на международната програма „Приятели на Земята“ за климатичната справедливост и енергетика, заяви, че организацията се надява, че присъдата ще „предизвика вълна от климатични спорове срещу големите замърсители, за да ги принуди да спрат да извличат и изгарят изкопаеми горива“

    Марк ван Баал, основател на холандската група Follow This, заяви: Big Oil вече не може да отхвърли решаващата роля, която трябва да играе в борбата с изменението на климата“.

    На годишното общо събрание на Shell миналата седмица акционерите гласуваха с огромно количество за плановете за енергиен преход на компанията, но от решаващо значение нарастващото малцинство отхвърли стратегията, настоявайки, че петролният гигант трябва да направи много повече в борбата с изменението на климата.

    Активист инвеститор Follow This каза тогава, че резултатът вероятно ще означава, че Shell ще трябва да преразгледа своите климатични цели за пореден път.

    Според Ройтерс случаят е първият, при който активисти са сезирали голяма енергийна фирма, за да я принудят да преработи стратегията си за климата.

    Shell климатична стратегия съдебно решение

    Оценка на новината

    0