• Китай се стреми към автоматизация, за да се справи с недостига на работна ръка

    Китай се стреми към автоматизация, за да се справи с недостига на работна ръка

    Делът на населението в трудоспособна възраст на Китай е намалял.

    Китай се стреми към автоматизация, за да се справи с недостига на работна ръка

    Китайското население в трудоспособна възраст се е свило с повече от 5 милиона души през последното десетилетие, тъй като ражданията са намалели, според Националното статистическо бюро на страната. Страната все още усеща ефектите от политиката за едно дете, приета в края на 70-те години, за контрол на бързо нарастващото си население.

    Между 40-те и 80-те години населението на страната се е удвоило, от над 500 милиона души на повече от 1 милиард, според официалните данни. През следващите 40 години този растеж се забави до 40%. Днес населението на страната е 1,4 милиарда - повече от четири пъти по-голямо от населението на САЩ

    Делът на населението в трудоспособна възраст на Китай обаче намалява. Автоматизацията се разглежда като един от начините да се помогне за решаването на някои от тези проблеми. Това ще бъде двигателят за увеличаване на цялата производителност.

    Във финансовия сектор преди около 10 години, средната производителност на финансов работник в Китай, в сравнение с Европа, е била около 20%. Сега е от 40% до 50%. 

    Китай се стреми да създава иновации в технологиите, като автомобили без шофьор, които използват изкуствен интелект - област, в която Пекин се надява да доминира в технологичната си битка със САЩ

    Южнокитайският град Гуанджоу се превърна в основен център за тестване на автономни превозни средства. Едно стартиращо предприятие, наречено WeRide, разработва технология за автомобили и автобуси без шофьор.

    Автономните превозни средства могат да заменят работни места като таксиметрови шофьори. Тони Хан, главен изпълнителен директор на WeRide, вижда автономните автомобили като начин за решаване на някои от проблемите около застаряващото население нарастващите нужди на хората.

    Нарастващата автоматизация обаче може да доведе и до загуба на работни места. Между 2018 и 2030 г. до 220 милиона китайски работници или 30% от работната сила може да се нуждаят от промяна в професията. Това ще е огромно предизвикателство за работодателите, за правителството и за обществото като цяло.

    САЩ Китай автоматизация WeRide

    Оценка на новината

    5.00