• Решението на Apple да се откаже от Intel се изплати тази година

    Решението на Apple да се откаже от Intel се изплати тази година

    Първият чип на Apple (М1) беше пуснат през 2020 г. в лаптоп MacBook Air.

    Решението на Apple да се откаже от Intel се изплати тази година

    Решението на Apple да се откаже от Intel се изплати тази година.

    Промяната позволи на Apple напълно да преосмисли Mac, който започна да става остарял със застаряващ дизайн и итеративни годишни надстройки. След ''развода'' с Intel, Apple пусна далеч по-вълнуващи компютри, които в съчетание с продължаващата пандемия, която принуди хората да работят и да се учат от вкъщи, доведоха до покачване на бизнеса на Apple с Mac.

    Когато Apple обяви, че се отдалечава от Intel през 2020 г., беше справедливо да се запитаме колко добре Apple може да захранва лаптопи и настолни компютри. Apple е използвала собствени чипове за iPhone и iPad, но е продавала компютри, задвижвани от Intel от 15 години.

    Не беше ясно колко добре неговият настолен софтуер за macOS ще работи с приложения, предназначени да работят на чипове на Intel, или дали процесорите му ще предложат някакви ползи за потребителите и ще бъдат в крак с интензивните задачи, за които хората се обърнаха към MacBook.

    Тези страхове бързо бяха потушени.

    Първият чип на Apple M1 беше пуснат през 2020 г. в лаптоп MacBook Air. Той беше по-мощен от чипа на Intel, като същевременно предлагаше по-дълъг живот на батерията и позволяваше дизайн без вентилатори, което помогна за поддържането на новия MacBook Air на Apple още по-тих. Доказа се като ранен успех.

    През април 2021 г. главният изпълнителен директор Тим Кук каза по време на фискалната печалба на компанията за второто тримесечие, че чипът M1 е помогнал за ръста от 70,1% в приходите на Apple Mac, които достигнаха 9,1 милиарда долара през това тримесечие.

     

    Фискалните приходи на Apple за първото тримесечие през януари ще дадат индикация за това колко добре се продават всичките й нови компютри.

    Но е ясно, че преходът от Intel е позволил на Apple да се движи с пълна скорост с разработката на собствени чипове, подобно на това за iPhone и iPad, последният от които все още не е съпоставен с нито един друг таблет на пазара. 

    Очаквайте тенденцията да се запази и през следващата година. Докладите предполагат, че ще видим още един нов MacBook Air, актуализации на най-мощните iMac Pro и Mac Pro и други през 2022 г. И може да видим M1 в напълно нови продуктови категории.

    Чипът е толкова добър в управлението на мощността, че може дори да се използва в слушалките за добавена реалност на Apple - те ще могат да изпълняват интензивни графични задачи, без да са свързани с компютър или телефон.

    Apple Intel Mac businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00