• Глобалните продажби на полупроводници надхвърлиха половин трилион долара

    Глобалните продажби на полупроводници надхвърлиха половин трилион долара

    Миналата година индустрията достави рекордните 1,15 трилиона полупроводникови единици.

    Глобалните продажби на полупроводници надхвърлиха половин трилион долара

    Глобалните продажби на полупроводници надхвърлиха половин трилион долара за първи път, тъй като компаниите увеличиха производството, за да отговорят на търсенето на фона на световен недостиг на чипове, съобщи водеща индустриална асоциация.

    През 2021 г. глобалните продажби на полупроводниковата индустрия достигнаха рекордните 555,9 милиарда долара, което е ръст от 26,2% на годишна база, съобщи в понеделник базираната в САЩ Aсоциация на полупроводниковата индустрия (SIA).

    Миналата година индустрията достави рекордните 1,15 трилиона полупроводникови единици.

    „През 2021 г., на фона на продължаващия глобален недостиг на чипове, полупроводниковите компании значително увеличиха производството до безпрецедентни нива, за да отговорят на постоянно високото търсене, което доведе до рекордни продажби на чипове и доставени единици“, каза Джон Нойфер, президент и главен изпълнителен директор на SIA.

    Глобалният срив на чипове засегна индустриите навсякъде от потребителската електроника до производителите на автомобили и компаниите не успяха да се справят с търсенето и недостига на продукти.

    Това също така доведе до правителства и законодатели по целия свят да се борят да осигурят доставки на чипове и да инвестират, за да доведат производството на полупроводници по-близо до дома.

    Миналата година президентът на САЩ Джо Байдън задели 50 милиарда долара за производство и изследвания на полупроводници като част от пакет от икономически стимули на стойност 2 трилиона долара. Законопроектът, известен като CHIPS for America Act, също си проправя път през законодателния процес и има за цел да предостави стимули, за да даде възможност за напреднали изследвания и разработки и да осигури веригата за доставки.

    Този месец Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, обяви нов Европейски закон за чипове, който ще позволи 15 милиарда евро (17,11 милиарда долара) в допълнителни публични и частни инвестиции до 2030 г.

    Продажбите на полупроводници в Китай възлизат на 192,5 милиарда долара през 2021 г., което е ръст от 27,1% на годишна база, засенчвайки всеки друг пазар, съобщи SIA. През последните няколко години Китай се фокусира върху засилването на вътрешната си индустрия за чипове на фона на геополитическото напрежение със Съединените щати. Пекин постави увеличаването на самодостатъчността в полупроводниците като приоритет, въпреки че Китай продължава да разчита силно на чужди технологии.

    Пазарът в Северна и Южна Америка отбеляза най-голямото увеличение на продажбите от 27,4% през 2021 г. Следва Европа с 27,3% ръст.

    пазар продажби полупроводници businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00